Sari direct la conținut

Tratamentul pentru depresie, obezitate și durere cronică ar putea avea ca țintă aceeași proteină

HotNews.ro
Depresie, Foto: Hotnews
Depresie, Foto: Hotnews

Rezultate recente indică faptul că depresia majoră, obezitatea și durerea cronică ar putea fi ameliorate prin inhibarea unei singure proteine (FKBP51), conform declarațiilor Societății Americane de Chimie, pe site-ul celor de la Phys.org.

Conducătorul principal de proiect, Felix Hausch (Ph.D) susține că proteina FKBP51 deține un rol important în ceea ce privește depresia, obezitatea, diabetul și stările de durere cronică.

Prin inhibarea acestei proteine ar putea fi dezvoltată o nouă opțiune terapeutică pentru toate cele trei afecțiuni. Până în momentul de față, procesul de inhibare a acestei proteine a fost îngreunat de faptul că cercetătorii nu aveau la dispoziție ceva destul de specific pentru a acționa fără să afecteze alte proteine similare.

Însă recent a fost dezvoltat un compus selectiv superior (SAFit2) care poate bloca cu succes FKBP51 la șoareci, diminuând durerea cronică și având efecte pozitive asupra obezității cauzate de dietă și asupra dispoziției.

Noul compus ar putea avea aplicații și pentru cazurile de alcoolism sau de cancer cerebral. Proteina FKBP51 poate fi localizată în diverse zone ale corpului (creier, țesut muscular striat și adipos), având efecte multiple, de la restricționarea reabsorbției de glucoză, până la influențarea răspunsului la factori de stres. Problema este că această proteină este foarte asemănătoare cu alta, FKBP52, în ceea ce privește structura, deși acționează foarte diferit în celule.

Acest lucru a reprezentat un obstacol până acum în testele care aveau ca scop observarea efectelor produse numai de FKBP51. În momentul de față inhibitorul SAFit2 este testat pe animale. S-a observat faptul că acesta ajută la a face față mai bine în situațiile de stres, împiedică luarea în greutate, ajută la normalizarea nivelului de glucoză și reduce durerea.

Grupul a condus și o serie de studii pentru a observa implicarea proteinei FKBP51 în cazurile de alcoolism, dar rezultatele sunt preliminare. De asemenea, Hausch atrage atenția asupra faptului că în anumite tipuri de tumori cerebrale acestă proteină se multiplică în exces, sperând ca inhibitorul dezvoltat de grupul său să poată fi utilizat în viitor și în tratamentul cancerului.

Cercetătorii vor prezenta rezultatele azi la Adunarea Națională a Societății Americane de Chimie (American Chemical Society, ACS). ​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro