Sari direct la conținut

Trei firme, amendate pentru trucarea unor licitații ale Agenției de Cadastru. Chirițoiu: Nu s-au concurat pentru a-și maximiza șansele de câștig

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Consiliul Concurenţei a anunțat joi că a sancţionat companiile All Businesses Management, Cityplan Studio și Enterprise Software Development cu amenzi în valoare totală de 1,361 milioane lei (aproximativ 270.000 euro) pentru trucarea unor licitații publice organizate de Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară şi anumite Oficii de Cadastru și Publicitate Imobiliară aflate în subordinea sa.

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele trei companii au participat cu oferte trucate la 27 de proceduri de achiziție publică având ca obiect atribuirea contractelor de servicii de arhivare digitală și arhivare fizică a documentelor aflate în arhiva proprie, în perioada 2018-2020.

Cele trei firme și-au coordonat politicile comerciale, în vederea împărțirii procedurilor de achiziție publică, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, în perioada 2018-2020. Practic, companiile depuneau oferte în diverse forme de participare (în asociere, individual, subcontractant/terț susținător) fără a se suprapune între ele, susține autoritatea.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • All Businesses Management SRL – 1.203.925,51 lei;
  • Enterprise Software Development SRL – 127.243,71 lei;
  • Cityplan Studio SRL – 30.296,82 lei.

„Cele trei companii nu s-au concurat în cadrul licitațiilor publice organizate de Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, scopul fiind de a-și maximiza șansele de câștig la un număr cât mai mare de proceduri și, implicit, de a-și majora profiturile. Mai mult, concurența dintre ele a fost înlocuită cu o formă de colaborare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

De asemenea, pentru asigurarea unei concurențe reale în procesul de achiziție publică, Consiliul Concurenței recomandă Agenţiei Naţionale de Cadastru și Publicitate Imobiliară să formuleze cerințele într-o manieră care să stimuleze participarea la proceduri a unui număr cât mai mare mare de operatori care să se poată concura prin intermediul prețului ofertat și nu doar prin caracteristicile tehnice ale echipamentelor oferite.

INTERVIURILE HotNews.ro