Trei motive pentru care nu vad de ce s-ar scumpi locuintele in Romania
Citesc sofisticate analize cum ca suntem probabil in pragul unei noi bule speculative imobiliare si ca in anumite orase din tara apartamentele s-au scumpit cu peste 10%, ajungand in unele zone sa fie mai scumpe decat in Capitala. Piata este imprevizibila, insa datele furnizate marti de Institutul National de Statistica la solicitarea HotNews.ro, arata o alta realitate. Una in care argumentele economice pentru cresterea preturilor la case/apartamente lipsesc cu desavarsire. In Romania traiesc 7,47 milioane de familii. Grosso modo, avem circa 4,2 mil. familii in orase si vreo 3,20 mil. la tara.Dintre cele 3,2 mil de familii care stau in mediul rural, 3 din 5 nu au toaleta in casa, s-o spunem direct. La nivelul intregii tari, ponderea celor cu wc in curte este de 27.3%. Cu un an inainte, numarul familiilor din zona rurala era aproximativ acelasi, iar cei cu toaleta in curte erau 28.1%.
- 1. Fondul de locuinte este de 8,84 milioane locuinte, in continua crestere din 2008 incoace, pe un trend de scadere a populatiei
In 2008, aveam un fond de locuinte de 8,3 milioane. Astazi sunt mai mult cu 500.000 de locuinte decat atunci, dar avem o populatie mult mai mica. Potrivit statisticilor ONU, populatia va continua sa scada in anii care urmeaza
3. Avem o mobilitate redusa
Preferam sa cumparam o locuinta si sa stam in ea, fara sa ne gandim ca daca ne mutam in alt judet, putem sa ne imbunatatim spatiul locativ.
>
8 din 10 romani sunt proprietari si numai doi sunt chiriasi. In Vesti procentele sunt cam invers. Dar asta tine de mentalitatea culturala si de experientele private ale fiecaruia.
- 2. La tara, 3 case din 5 au toaleta in curte
In localitatile urbane 9 din 10 familii ocupa locuinte dotate cu bai/dusuri si grupuri sanitare situate in interior. La tara insa, e dezastru. Din cinci case, trei au WC la curte, iar celelalte doua au igrasie sau probleme cu peretii. Tendinta ar trebui sa fie de scadere a preturilor, date fiind conditiile de viata. Dar pare-se ca nu e.
- 3. Problemele locuintelor sunt multe: sunt vechi, au infiltratii, igrasie si pereti deteriorati
Unele familii acuza efectul neplacut al unor factori care afecteaza zonele in care se afla amplasate locuintele. Avem asa: zgomotul produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (19,2% din totalul familiilor); poluarea aerului (16,0%); riscul unor incidente de tipul furturilor si agresiunilor (14,4%) si respectiv zgomotul produs de persoanele din vecinatate (8,2%). Circa 3% din familii spun ca zona in care stau e promiscua, adica e dominata de prostitutie, cladiri parasite samd). Pe medii de rezidenta, cele mai numeroase situatii de acest gen se constanta in urban. Dupa aprecierea familiilor chestionate de INS, o gospodarie din sase se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (60,2% din totalul familiilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (50,3%). Comparatia intre mediile de rezidenta arata ca, in general, in rural, ponderile familiilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.
Aceste situatii sunt de inteles intr-o anumita masura, tinand seama de caracteristicile constructiilor corespunzatoare caselor individuale care se gasesc preponderent in localitatile rurale. In mediul rural, 2 din 5 familii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971. Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 15,2% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (19,3%) fata de cele rurale (10,0%). Existenta baii/ dusului si a grupului sanitar, amplasate in interiorul locuintei, constituie elemente reprezentative pentru confortul si calitatea locuirii. In anul 2014, pe total, ponderea familiilor dotate cu baie/dus a fost de 68,1% iar a celor cu grup sanitar de 66,6%. In regiunile Nord-Est si SUD-EST , circa una din cinci locuinte semnaleaza ca are probleme.
lucrarea Statisticii poate fi achizionata de la sediul INS