Sari direct la conținut

Tudorel Andrei, seful Statisticii: Se confirma cresterea ​Produsului Intern Brut a crescut cu 4,3% in primul trimestru

HotNews.ro
Tudorel Andrei, presedintele INS, Foto: Hotnews
Tudorel Andrei, presedintele INS, Foto: Hotnews

Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru estimat la aproape 139,27 miliarde lei preturi curente, in termeni reali, ca serie bruta, in crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de comert, reparatiile auto, transport, hoteluri, restaurante si industrie, scrie Mediafax. In functie de datele ajustate sezonier, PIB-ul s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut, in termeni reali, si cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Presedintele INS, Tudorel Andrei, sustine o conferinta de presa in care detaliaza datele publicate vineri de Statistica.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea, hotelurile si restaurantele au contribuit cu 1% la cresterea economica din primul trimestru, aceasta ramura avand o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul sau de activitate s-a majorat cu 5,8%.

Totodata, industria, cu o pondere de 21,1% (volumul de activitate a crescut cu 4,2%), a avut o contributie de 0,9% la avansul PIB, la fel ca si informatiile si comunicatiile, cu o pondere de 7%, insa cu un avans al volumului de activitate de 13,2%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,5%, au avut un aport de 0,4%.

Din punct de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei au avut o contributie de 3,3% la cresterea economica, cu o apreciere a volumului de 4,9%. De asemenea, un aport pozitiv, de 1,2%, l-a avut formarea bruta de capita fix, pe fondul urcarii volumului cu 8%.

„Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice (cu 1%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -0,2%. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,3%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 12,6%. Este de remarcat insa, soldul pozitiv al balantei de plati”, se arata in comunicatul INS.

Seria ajustata sezonier a PIB trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru primul trimestru fata de varianta „semnal” fiind nesemnificativa.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro