Sari direct la conținut

Turcia: Inflația atinge aproape 18%, un maxim din 2003

HotNews.ro
Turcia: Inflația atinge aproape 18%, un maxim din 2003

Rata inflației în Turcia a ajuns la aproape 18% în august, în cifre anualizate, un record din 2003, potrivit cifrelor oficiale publicate luni, în momentul în care economia țării este fragilizată de prăbușirea monedei naționale, scrie AFP.

Prețurile au crescut cu 2,3% în august în raport cu iulie și cu 17,9% în cifre actualizate, arată datele Oficiului național pentru statistici (Tüik).

Sectoarele cele mai afectate de creșterea prețurilor, în cifre actualizate, sunt transporturile, cu +27,13%, alimentele (+19,75%) și locuințele (+16,30%).

Lira turcească, deja puternic slăbită în ultimele luni, a reacționat cu o nouă devalorizare de aproape 2% față de dolari, în raport cu închiderea de vineri seara.

Un dolar era cotat la 6,60 lire turcești, luni, în jurul orei 07,30 GMT.

Moneda turcească a pierdut peste 40% din valoare de la începutul anului, o cădere care s-a accelerat în august pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Washington și anunțul de sancțiuni reciproce.

Banca centrală a Turciei a reacționat imediat asigurând că va lua „măsurile necesare pentru susținerea stabilității prețurilor”, în cadrul unei reuniuni a comitetului de politică monetară din septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro