Sari direct la conținut

Ucraina prelungeste pana in iunie restrictiile la exporturile de cereale

HotNews.ro

Ucraina va prelungi pana la sfarsitul lui iunie restrictiile privind exporturile de cereale, care ar trebui sa revina la ritmul normal in iulie, a anuntat miercuri ministrul pentru Politica agrara, Mikola Prisiajniuc, citat de AFP.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, a impus in octombrie cote privind aceste exporturi. Acestea trebuiau initial sa expire in decembrie, dar masura a fost prelungita pana in martie.

„Guvernul a decis sa nu aplice masuri restrictive incepand cu 1 iulie”, a precizat ministrul.

Aceste masuri restrictive au fost criticate de lumea afacerilor si de ambasadele occidentale, care le considera incompatibile cu principiile pietei libere, denuntand totodata lipsa de transparenta in impunerea cotelor.

Ucraina, care a devenit in ultimii ani primul furnizor mondial de orz si al saselea de grau, a fost afectata in vara lui 2010 de canicula si seceta care au provocat o scadere a recoltelor.

Rusia vecina, si ea afectata in primavara anului trecut de o importanta seceta, a impus la randul sau un embargou total asupra exporturilor de cereale la jumatatea lui august 2010, provocand inflamarea cotatiilor mondiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro