Sari direct la conținut

UE a declanșat o anchetă împotriva Glovo pentru posibile practici anticoncurențiale

HotNews.ro
UE a declanșat o anchetă împotriva Glovo pentru posibile practici anticoncurențiale
Biciclete folosite de curieri Glovo, FOTO: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Comisia Europeană a demarat marţi o anchetă asupra practicilor comerciale ale firmei spaniole de livrări la domiciliu Glovo și ale firmei de livrări germane Delivery Hero, bănuite că s-au înţeles între ele în ceea ce priveşte preţurile, în dauna concurenţei, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Cele două firme au fost vizate de mai multe inspecţii surpriză, începând din vara lui 2022, în contextul suspiciunilor Bruxelles-ului referitoare la „posibile înţelegeri anticoncurenţiale”.

Executivul comunitar este îngrijorat că Delivery Hero şi Glovo şi-au împărţit pieţele şi au făcut schimb de informaţii sensibile, de exemplu cu privire la strategiile comerciale, preţuri, capacităţi, costuri. Este posibil ca aceste practici să fie facilitate de faptul că Delivery Hero a deținut o participație minoritară la Glovo, înainte de a deveni acționarul său majoritar în iulie 2022.

„Comisia este îngrijorată că, înainte de preluare, Delivery Hero și Glovo și-ar fi alocat piețele geografice și împărtășit date comerciale sensibile”, a declarat executivul comunitar într-un comunicat.

O altă suspiciune este că aceste două companii ar fi încheiat o înțelegere secretă să nu încerce să atragă angajați unele de la altele și că aceste practici au fost implementate încă de dinainte de preluarea Glovo de către compania germană.

Dacă suspiciunile se vor confirma, comportamentul Delivery Hero şi Glovo ar fi o violare a regulilor UE care interzic cartelurile. Comisia subliniază însă că deschiderea unei investigaţii nu prejudiciază rezultatul anchetei. 

„Livrarea de mâncare prin comenzi online este un sector în creștere rapidă, unul în care trebuie să protejăm concurența”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, în comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro