Sari direct la conținut

UE si FMI: Grecia ar putea primi transa de opt miliarde euro la inceputul lui noiembrie. Recesiunea economica va fi mai severa decat se anticipa, iar atingerea tintelor fiscale pe 2011 nu este posibila

HotNews.ro

Grecia ar putea primi cele opt miliarde de euro aferente celei de-a sasea transe din programul de finantare convenit cu institutiile internationale, de care statul elen are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, la inceputul lunii noiembrie, se arata intr-o declaratie comuna a inspectorilor UE, FMI si BCE. Reprezentantii institutiilor internationale arata ca recesiunea economica va fi mai severa decat se anticipa, o redresare este asteptata dupa anul 2013, iar atingerea tintelor fiscale pe 2011 nu este posibila.

„Dupa ce Eurogroup si Consiliul Executiv al FMI vor aproba concluziile celei de-a cincea revizuiri a programului, urmatoarea transa de opt miliarde de euro (5,8 miliarde de euro din partea statelor membre ale zonei euro si 2,2 miliarde de euro de la FMI) va deveni disponibila, cel mai probabil la inceputul lunii noiembrie”, se arata in declaratie.

In ceea ce priveste perspectivele economice, oficialii institutiilor internationale arata ca recesiunea va fi mai severa decat se anticipa in luna iunie si o redresare este asteptata dupa anul 2013. Acestia mai arata ca nu exista inca dovezi cu privire la imbunatatirea sentimentului investitorilor si la o crestere a investitiilor.

„In zona fiscala, guvernul a realizat o reducere substantiala a deficitului de la inceputul programului, in ciuda recesiunii profunde. Totusi, atingerea tintei fiscale pentru 2011 nu mai este posibila, partial din cauza scaderii Produsului Intern Brut, dar si a derapajelor in punerea in aplicare a unora dintre masurile convenite”, se mai arata in declaratia comuna.

In ceea ce priveste anul 2012, misiunea considera ca masurile suplimentare anuntate de guvern, in combinatie cu o aplicare hotarata a strategiei fiscale pe termen mediu, ar trebui sa fie suficiente pentru a readuce programul fiscal in tintele convenite si a se asigura ca tinta de deficit de 14,9 miliarde de euro va fi atinsa.

Pentru 2013-2014, misiunea UE, FMI si BCE crede ca ar putea fi nevoie de masuri suplimentare pentru indeplinirea obiectivelor programului.

In domeniul privatizarilor, au fost realizate progrese prin crearea unui fond de privatizare gestionat in mod profesionist, insa intarzierile in pregatirea pentru privatizare a unor active, si intr-o anumita masura a inrautatirii conditiilor de piata, inseamna ca veniturile din 2011 vor fi semnificativ mai mici decat se prognoza. „Guvernul ramane determinat totusi sa atinga tinta de venituri de 35 miliarde de euro pana la finele lui 2014”, se mai spune in declaratie.

Reprezentantii UE, FMI si cei ai BCE mai noteaza ca autoritatile elene continua sa faca progrese importante, in special in ceea ce priveste consolidarea fiscala. Pentru a asigura o reducere suplimentara a deficitului intr-un mod acceptabil din punct de vedere social si pentru a pregati redresarea, este esential ca autoritatile sa puna mai mult accentul pe reformele structurale din sectorul public, mai arata acestia.

Citeste si:

Care este planul secret al Germaniei pentru criza din Grecia si de ce ar putea fi un dezastru pentru Europa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro