Sari direct la conținut

UE va deschide o anchetă pe tema subvențiilor primite de producătorii chinezi de automobile electrice

HotNews.ro
Masini chinezesti, Foto: Shutterstock
Masini chinezesti, Foto: Shutterstock

Piața europeană este „inundată” de mașini electrice fabricate în China, unde companiile primesc subvenții mari de la stat, subvenții ce le permit companiilor să vândă aceste mașini în Europa la prețuri anormal de mici. Pornind de la această idee, Comisia Europeană va deschide o anchetă, a anunțat Ursula von der Leyen.

Șefa CE spune că piața auto din UE este distorsionată de aceste mașini produse în China ce sunt vândute la prețuri ținute în mod artificial jos de către subvențiile generoase primite de companii în China.

Von der Leyen a spus că firmele europene „sunt adesea învinse în bătălia prețurilor de concurenți ce beneficiază de subvenții publice enorme”. Ea a spus că Europa „trebuie să se apere de practicile neloiale”, dar a insistat că liniile de comunicare trebuie să fie menținute deschise cu China.

Cele mai mari companii chineze au lansat mai multe modele în Europa în ultimii doi ani, în special mașini electrice, la prețuri mai mici decât cele ale modelelor lansate de companiile europene. China este imbatabilă la capacitatea de a produce mașini electrice la costuri foarte mici, având forță de muncă ieftină și multe fabrici de baterii.

Mai multe țări UE discută pe tema impunerii unor reguli noi care să nu mai permită mașinilor produse în China să mai beneficieze de subvențiile oferite cumpărătorilor de mașini full-electrice sau să primească subvenții mai mici.

Sunt și modele ale unor mărci europene care sunt produse în China, un exemplu foarte cunoscut la noi fiind Dacia Spring. Mulți au spus că, prin prima de casare de peste 9.000 de euro acordată la noi, nu este susținută economia românească, ci cea din China.

Oficialii UE spun că trebuie să existe discuții cu China, iar țara asiatică trebuie și ea să-și deschidă piața, pentru ca firmele europene care vor să vândă acolo să o poată face mai ușor.

Ce a spus Ursula von der Leyen

„Să luăm, de exemplu, sectorul vehiculelor electrice. Este un sector esențial pentru economia curată, cu un potențial imens pentru Europa. Însă piețele mondiale sunt în prezent inundate de automobile electrice chinezești mai ieftine, iar prețul acestora este menținut în mod artificial la un nivel scăzut prin subvenții de stat uriașe.

Acest lucru ne denaturează piețele, și la fel cum nu acceptăm acest lucru în interiorul Uniunii, nu îl vom accepta nici în exteriorul ei.

Prin urmare, sunt în măsură să vă anunț astăzi lansarea de către Comisie a unei investigații antisubvenție privind vehiculele electrice care provin din China.

Europa este deschisă concurenței, însă nu și aplatizării prețurilor către cel mai mic numitor comun.

Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale.

Dar este, de asemenea, esențial să păstrăm deschise liniile de comunicare și dialogul cu China, pentru că există și teme în privința cărora putem și trebuie să cooperăm”

Surse: AFP, Automotive News

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro