Ultima reuniune de politică monetară la Fed înaintea alegerilor prezidenţiale /Banca Centrală va accepta o inflaţie mai mare pentru a favoriza crearea de locuri de muncă
- Redactia Hotnews
Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) va organiza marţi şi miercuri şedinţa sa de politică monetară, ultima înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, într-un moment în care republicanii şi democraţii nu reuşesc să ajungă la un acord cu privire la un nou plan destinat susţinerii economiei americane, informează AFP, citată de Agerpres. La finalul acestei reuniuni, Fed va da publicităţii noile sale prognoze cu privire la evoluţia economiei americane până în 2023, iar aceste previziuni sunt foarte aşteptate având în vedere incertitudinea generată de criza Covid-19.
În primăvară, Fed miza pe un recul de 6,5% al Produsului Intern Brut al SUA în acest an, urmând ca în 2021 să fie înregistrată o revenire de 5% şi o creştere de 3,5% în 2022. În ceea ce priveşte şomajul, Fed miza pe o rată de 9,3% în 2020, urmând să scadă la 6,5% în 2021 şi la 5,5% în 2022.
Însă datele oficiale publicate în luna august arată că rata şomajului a înregistrat o scădere peste aşteptări până la 8,4%, comparativ cu un maxim istoric de 14,7% în aprilie. În schimb, Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 31,7% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Un alt subiect care va fi urmărit cu atenţie de observatori este modificarea politicii monetare anunţată la finele lunii august de preşedintele Fed, Jerome Powell. Cu ocazia reuniuni anuale a guvernatorilor băncilor centrale, Powell a explicat că Fed ar putea tolera, pentru o anumită perioadă de timp, o rată a inflaţiei mai mare decât ţinta de 2% avută în vedere de banca centrală a SUA. Această evoluţie majoră ar urma să permită Fed să fie mai eficientă, în special pentru a putea ajunge la un grad maxim de ocupare a forţei de muncă.
“Mulţi aşteaptă ca Fed să îşi modifice declaraţia publicată la finele reuniunii precum şi previziunile pentru a ţine cont de această modificare”, a apreciat David Wessel, economist la Brookings Institution.
În schimb, analiştii nu se aşteaptă la noutăţi în ceea ce priveşte dobânda de politică monetară. Aceasta a fost redusă la zero încă din luna martie, odată cu răspândirea pandemiei de Covid-19 în SUA şi cu adoptarea măsurilor de izolare. Dobânda de politică monetară nu ar urma să fie modificată timp de mai mulţi ani, a declarat preşedintele Fed într-un interviu din data de 4 septembrie pentru postul public de radio NPR
Preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a dezvăluit recent un nou mod de gândire adoptat de oficialii Fed, care au decis să permită creşterea “moderată” a inflaţiei în ideea de a ajuta economia să creeze mai multe locuri de muncă, transmite AFP.
Într-un discurs, Powell a menţionat lecţiile dureroase care au fost învăţate după inflaţia galopantă din anii 1970, dar a avertizat că inflaţia scăzută persistentă din ultimii opt ani riscă să creeze noi dificultăţi economice. În acest context, Powell a spus că Banca Centrală a SUA va tolera o inflaţie mai mare decât ţinta de 2% “pentru o anumită perioadă de timp” .
“Mulţi consideră drept contraintuitiv faptul că Fed ar dori ca inflaţia să crească”, a spus Jerome Powell cu ocazia forumului de la Jackson Hole (Wyoming), care în acest an are loc în format virtual. Cu toate acestea, şeful Fed a avertizat că o inflaţie scăzută duce la diminuarea aşteptărilor inflaţioniste, ceea ce are drept efect “diminuarea capacităţii noastre de a stabiliza economia prin reducerea dobânzilor”.
“Strategia noastră revizuită reflectă preţuirea noastră pentru beneficiile unei pieţe a muncii puternice, în special pentru mulţi din comunităţile cu venituri mici şi medii, şi că o piaţă a muncii robustă poate fi susţinută fără a provoca o creştere nedorită a inflaţiei”, a explicat Jerome Powell.
Noua strategie este cunoscută sub denumirea de ţintire a inflaţiei în regim flexibil, unul dintre motive fiind şi faptul că Fed nu va utiliza o anumită formulă matematică pentru a defini un interval de timp de-a lungul căruia să fie atinsă o inflaţie de 2%.
“Desigur, dacă vor apărea presiuni inflaţioniste excesive sau dacă aşteptările inflaţioniste vor ajunge la un nivel peste cel consecvent cu obiectivul nostru, nu vom ezita să acţionăm”, a spus Powell.
Această modificare intervine într-un context în care pandemia de Covid-19 a aruncat prima economie a lumii în recesiune. Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o contracţie record de 31,7% în al doilea trimestru, potrivit unei noi estimări revizuite publicate joi de Departamentul Comerţului.