Sari direct la conținut

Un aisberg mai mare decât Malta s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica

HotNews.ro
Imagini din satelit cu banchiza Brunt, Foto: NASA / Sciencephoto / Profimedia Images
Imagini din satelit cu banchiza Brunt, Foto: NASA / Sciencephoto / Profimedia Images

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunţat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătraţi (suprafața totală a Maltei este de 310 kilometri pătrați), s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheaţă.

Evenimentul de „calving” – termenul ştiinţific care desemnează separarea unor fragmente de gheaţă dintr-un gheţar sau masă de gheaţă – a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani.

Oamenii de ştiinţă de la BAS au identificat instabilităţi în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare staţia de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanţă de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016.

„Această fragmentare era aşteptată de la apariţia Halloween Crack, în urmă cu opt ani, şi reduce suprafaţa totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.

Comunicatul de presă dat publicităţii de BAS precizează că evenimentul nu este legat de schimbările climatice. La Baza Halley cercetătorii sunt prezenţi din noiembrie până în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea este monitorizată cu ajutorul imaginilor satelitare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro