Sari direct la conținut

Un cetățean american a fost arestat în Rusia, pentru „spionaj” (presă)

HotNews.ro
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Un tribunal din Moscova a dispus arestarea unui cetățean american de origine rusă, pe nume Gene Spector, sub suspiciunea de spionaj, au anunțat joi agențiile de presă ruse, citate de Reuters.

Agențiile rusești nu au oferit detalii cu privire la acuzații, dar, potrivit RIA Novosti, în 2022 Gene Spector ar fi fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru rolul avut în mituirea asistentului unui fost vicepremier rus, Arkadi Dvorkovici.

Ședința de judecată în acest caz s-a ținut cu ușile închise, deoarece materialele din dosar sunt „clasificate”, potrivit agenției ruse Interfax.

SUA încearcă să negocieze eliberarea mai multor cetăţeni americani închişi în Rusia

Cazul intervine într-un moment în care Washingtonul încearcă să negocieze eliberarea mai multor cetăţeni americani închişi în Rusia, printre care Paul Whelan, fost subofiţer al infanteriei marine, şi jurnalistul Evan Gershkovich, ambii acuzaţi de spionaj.

Washingtonul respinge aceste acuzaţii şi este ocupat să negocieze eliberarea lor. „Vorbesc serios în privinţa unui schimb de prizonieri”, a declarat președintele Joe Biden luna trecută, în timpul unei vizite în Finlanda.

„Sunt hotărât să fac tot ce ne stă în putere pentru a elibera americanii care sunt deţinuţi ilegal în Rusia sau în altă parte”, a adăugat el, precizând că anumite demersuri sunt „în curs”.

În decembrie anul trecut, Rusia a acceptat să facă un schimb între vedeta americană de baschet Brittney Griner, închisă pentru deţinere de ulei de canabis, cu Viktor Bout, un traficant de arme rus aflat în detenţie în Statele Unite.

De asemenea, în aprilie 2022, s-a ajuns la un aranjament cu Rusia pentru efectuarea unui schimb între Trevor Reed, un fost puşcaş marin încarcerat pentru că ar fi atacat – fiind în stare de ebrietate – un poliţist rus, şi un pilot rus, Konstantin Iaroşenko, condamnat pentru trafic de droguri în SUA.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro