Sari direct la conținut

Un grup de 50 de senatori propune o lege care să echilibreze relațiile dintre marii retaileri și producătorii români

HotNews.ro
Un grup de 50 de senatori propune o lege care să echilibreze relațiile dintre marii retaileri și producătorii români
La cumpărături în supermarket, FOTO: Richard B. Levine / Imago Stock and People / Profimedia Images

Circa 50 de senatori aparținând PSD, PNL, USR, AUR și neafiliați au depus un proiect de lege la Senat prin care să normalizeze relațiile dintre marii retaileri și producătorii români.

Inițiativa vine ca urmare a publicării de către HotNews.ro a unei serii de articole prin care mai mulți producători locali s-au plâns de faptul că au fost delistați fără nicio explicație de marile lanțuri de retail. 

Inițiatorul propunerii este senatorul PSD Dănuț Cristescu, care a participat și la Comisiile senatoriale care a invitat la discuții marii retaileri și producătorii locali. Subiectul a ajuns să fie dezbătut atât în Comisia de abuzuri cât și în cea Economică din Senatul României.

În opinia autorilor proiectului de lege, în comerțul modern din România sunt drastic restricționate listarea și comercializarea alimentelor cu cea mai buna calitate și cu cele mai competitive prețuri, fabricate doar din ingrediente naturale, produse pe piața internă. 

„Limitarea prezenței în magazine și implicit, limitarea comercializării celor mai bune produse autohtone, fără niciun argument comercial, a devenit cea mai comună practică comercială neloială în rândul marilor retaileri care activează pe piața din Romania.

O altă practică interzisă de legislația europeană de concurență, dar la fel de comună marilor comercianți din Romania, este aplicarea de adaosuri comerciale diferite la produse din aceeași categorie, adică “aplicarea de condiții comerciale diferite la prestații echivalente”. Astfel manipulează discreționar volumele de vânzări, favorizând vânzarea produselor cu adaosuri comerciale mai mici și sabotează vânzarea produselor carora le aplică adaosuri comerciale mai mari”, se arată în nota care fundamentează proiectul.

Autorii mai consideră că o altă practică frecventă care trebuie stopată este listarea temporară a produselor  autohtone pentru care nu există motive de refuz, dar listarea este urmată de o prezență foarte redusă, greu vizibilă la raft sau chiar de lipsa totala din raft, urmată apoi de o simplă notificare prin care retailerul îi anunță producatorului delistarea produselor sale, fără nicio altă explicație”.

Inițiativa vine și ca urmare a publicării de către HotNews.ro a articolului „Otrava din farfurie. De unde provin sutele de produse retrase în timp de pe rafturile magazinelor românești și care sunt țările care ni le livrează”, în care arătam cum sute de produse alimentare importate ​au fost retrase fiind considerate periculoase de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Mai mulți producători autohtoni s-au adresat HotNews pentru a ne sesiza că marile lanțuri de retail îi scot de pe rafturi, în ciuda produselor de mai bună calitate și la un preț mai mic decât produsele importate.

Vezi aici proiectul legislativ

INTERVIURILE HotNews.ro