Un model de AI creat în Canada poate accelera dezvoltarea de noi medicamente

Dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea afecțiunilor este un proces lent și costisitor ce poate dura și peste un deceniu, însă există tot mai multe inițiative care, având la bază noi modele de AI generativ, ar putea scurta măcar unele etape.
O echipă de cercetare de la Waterloo University din Canada a creat Imagand, un model de inteligență artificială generativă care analizează informațiile existente despre potențialele medicamente și le estimează proprietățile, informațiile fiind extrem de utile în dezvoltarea de noi medicamente, scrie phys.org.
În mod normal, aducerea unui medicament complex nou pe piață poate costa între 2 și 3 miliarde de dolari și poate dura chiar și peste 10 ani. AI-ul generativ poate scurta timpul de creare a medicamentelor, prin capacitatea de analiză a unor cantități mari de date, din domenii diverse.
„Există un număr enorm de substanțe chimice și proteine care trebuie investigate, atunci când se lucrează la un nou medicament, iar asta face ca descoperirea să coste extrem de mult, deoarece trebuie testate milioane de molecule cu mii de ținte diferite”, spune Bing Hu, autor principal al studiului. „Căutăm modalități prin care AI-ul poate face ca acest proces să fie și mai rapid, dar și mai ieftin.”
Antrenat și testat pe baza datelor existente despre medicamente, modelul Imagand prezice cu acuratețe proprietăți esențiale ale diferitelor medicamente care au fost deja verificate independent în studii de laborator. Precizia AI-ului a fost demonstrată din plin, spun autorii studiului.
Echipa care a dezvoltat modelul speră că cercetătorii din domeniul medical vor putea folosi Imagand în viitor pentru a înțelege interacțiunile dintre medicamente, permițându-le să elimine din start potențialii „candidați” din listă ce ar cauza efecte secundare sau interacțiuni nedorite.
„Acest procedeu asistat de AI ne poate ajuta să înțelegem cât de toxic este un medicament, cum afectează inima sau cum poate interacționa negativ cu alte medicamente utilizate frecvent în tratarea unei boli”, spune Helen Chen, profesor la School of Public Health Science and Computer Science din Waterloo.
Cercetarea are titlul: Drug Discovery SMILES-to-Pharmacokinetics Diffusion Models with Deep Molecular Understanding și este disponibilă pe site-ul arXiv.
Sursa foto: Dreamstime.com