Sari direct la conținut

Un nou șef al ASF recunoaște că românii au dreptate când sunt nervoși de prețul RCA: „Blamul public împotriva ASF este 100% justificat” / INTERVIU cu Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF

HotNews.ro
Sorin Mititelu, vicepresedinte ASF, Foto: Hotnews
Sorin Mititelu, vicepresedinte ASF, Foto: Hotnews

Sorin Mititelu, noul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, instituție-record când e vorba de supărarea cetățenilor, spune, într-un interviu acordat HotNews.ro, că „blamul public împotriva ASF este 100% justificat după ce piața asigurărilor a înregistrat nu două, ci patru falimente majore în ultimii 5-6 ani, care au generat costuri ce au fost transferate în prețurile RCA plătite de fiecare dintre noi”.

  • Cum le explică românilor Sorin Mititelu faptul că ASF merită să existe? „Dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu înseamnă că totul e greșit. Este absolut necesară asemenea instituție. piețele financiare sunt piețe complexe, piețe cu importanță, cu risc sistemic”.
  • Ce promite? ”Vom face tot ce este necesar pentru a schimba situația, în sensul de a nu mai se repeta niciodată ce s-a întâmplat până acum”.
  • Cine este noul vicepreședinte? Sorin Mititelu este vicepreședinte ASF responsabil de sectorul asigurărilor. Venit din mediul privat, fost CEO la BCR Asigurări (ianuarie 2014-iulie 2017), Sorin Mititelu a fost numit vicepreședinte ASF la finele anului trecut, la propunerea PSD.

Alte teme din interviu: Sorin Mititelu explică situația primelor plătite de oameni, cauzele falimentelor și creșterii prețurilor RCA. Cum vede modificarea legii RCA, ca să scadă prețurile și pentru persoanele fizice?

Mititelu nu a răspuns dacă cineva din PSD i-a propus această funcție

  • „Pur și simplu a fost o propunere primită la începutul lunii noiembrie și am dat curs. Cred că nu are relevanță un nume sau să spunem o organizație anume sau anumite persoane, ci pur și simplu este o propunere primită la care am dat curs, considerând că pot aduce un plus datorită experienței pe care am avut-o în industria financiară”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este una dintre instituțiile care au acumulat recent foarte mult neîncredere publică în urma a doua mari falimente RCA: City și Euroins. Nesupravegheate suficient din timp, după cum a acuzat asociația transportatorilor, prăbușirile au dus la creșterea prețurilor asigurărilor auto pentru milioane de șoferi, persoane fizice și de firme.

Iritare a adus și faptul că, dincolo de salariile de mii de euro, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro. Prime sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă nu doar pentru șefi, ci și pentru ceilalți angajați ASF.

Nicu Marcu, fostul președinte ASF, ajuns între timp prorector la Academia de Sutdii Economice (ASE) a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro), iar Cristian Roșu, fostul vicepreședinte responsabil de sectorul asigurărilor a încasat aproximativ 104.000 de lei (peste 20.000 de euro).

Mititelu: Nimeni din ASF nu are prime în această perioadă. Contractul Colectiv de Muncă cu cele 15 salarii a expirat. Se negociază altul

Sorin Mititelu admite că în prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară se află într-un anumit regim dat de legea 296/2023 – cea cu noile taxe și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

  • „Da, subiectul prime în ASF este mereu pus pe pe masă în orice discuție, dar se uită un lucru, anume că suntem într-un anumit regim în momentul de față. Noua conducere a ASF a luat decizia de a elimina toate primele sau cel puțin de a fi suspendate pe toată perioada aceasta de aplicare a legii. Așadar, nu are nimeni din ASF prime în perioada aceasta”.

HotNews.ro a scris în luna ianuarie din acest an despre cum a dispărut o parte din cel de-al 15 salariu, stipulat ca primă de final de an în Contractul Colectiv de Muncă.

Printr-un act adițional, semnat de noul președinte al ASF, Alexandru Petrescu, cei peste 500 de angajați au încasat câte 5.000 de lei brut, urmând ca diferența să fie acordată după ce încetează aplicabilitatea legii 296/2023.

Sorin Mititelu susține precizează că acum sunt negocieri cu sindicatul angajaților ASF pentru un nou CCM.

Sunt nesimțite salariile și primele din ASF? Mititelu: Raportate la cele dintr-o instituție similară, cum e BNR, nu mai par atât de mari

  • „Subiectul salariilor trebuie pus în context”, spune Mititelu. ”Raportat la nivelul mediu al veniturilor din România, într-adevăr, este un venit destul de mare cel pe care îl are un angajat sau o persoană ce activează în cadrul unei instituții precum ASF”.
  • ”Ce este totuși de spus de la bun început pe o asemenea temă este că prin corelare, veți putea observa că un venit pe care îl are o persoană la ASF, în mod normal, trebuie să se coreleze cu veniturile din piața de asigurări, din poziții de middle management și de top management. De asemenea, trebuie corelat cu veniturile pe care le au alte persoane ce activează într-o instituție similară precum este ASF-ul în România, respectiv Banca Națională a României”.
  • ”Din această perspectivă, nivelul veniturilor salariale, indiferent de structura lor, e o discuție în privința acestei structuri, nu mai pare atât de de mare”, susține noul vicepreședinte.

Întrebat ce venituri lunare are, Sorin Mititelu n-a oferit o cifră, deși informațiile sunt publice. El a declarat că venitul său în actuala poziție la ASF „este oarecum echivalent cu venitul pe care îl are un CEO, adică un director general într-una din companiile mari din piață”.

Membrii Consiliului ASF primesc pe lângă salariul de bază și o indemnizație de participare în anumite comisii interne – explicațiile lui Mititelu

HotNews.ro l-a întrebat pe oficialul ASF dacă este adevărat că noua conducere, în frunte cu Alexandru Petrescu, a decis recent ca membrii neexecutivi ai Consiliului ASF să primească pe lângă salariul de 6500 euro/lună și o indemnizație de participare de 17.000 de lei în cadrul unor comisii interne. Sunt vizate comisiile de etică sau comisia pentru educație financiară.

Noul vicepreședinte a admis că s-a luat o decizie în acest sens, dar că indemnizația plătită diferă de la persoană la persoană și este una singură, fără posibilitatea de a cumula această indemnizație, cum era permis în trecut.

  • ”Este, întâi de toate, un principiu, anume dacă prestezi o activitate e normal să fii plătit. (…)Aceste activități sunt prevăzute în regulamentul de organizare al instituției și nu de astăzi, ci de la înființarea instituției și prin urmare este normal să aibă o remunerație”.
  • „Ceea ce am decis nu o pot confirma individual pentru că diferă de la persoană la persoană, dar pot să spun că este o indemnizație plătită și una singură pentru participarea la orice număr de comitete sau comisii la care este membru o persoană”.
  • ”Așadar, noi recent am luat decizia de a elimina posibilitatea de a cumula această indemnizație, dacă o persoană este membru la mai multe comitete sau comisii. Așadar, este încă o decizie prin care practic am restrâns aria de beneficii, lista de beneficii la care au avut acces în trecut angajații”, susține Mititelu.

Potrivit vicepreședintelui, până acum se plătea această indemnizație de participare în funcție de numărul comisiilor la care un membru al conducerii ASF participa.

HotNews.ro l-a întrebat pe Mititelu dacă nu i se pare anormal ca un angajat din ASF să fie plătit peste salariul de bază pentru participarea la alte comisii din cadrul aceleași instituții la care este angajat.

  • „Pentru angajații propriu-ziși, da (n.r. este anormal). Pentru cei care sunt numiți și sunt membri doar în Consiliu, practic este activitate suplimentară”, a răspuns vicepeședintele ASF.

Mititelu: ”Blamul împotriva ASF este 100% justificat, dar nu înseamnă că totul e greșit”

HotNews.ro l-a mai întrebat pe oficialul ASF dacă personal consideră că în tot acest blam public la adresa autorității, ar fi un punct în care și noi, cetățenii, greșim.

  • „Este 100% justificat acest blam prin faptul că în perioada a aproape 5-6 ani, piața aceasta a înregistrat nu două, ci patru falimente importante (n.a Astra, carpatica, City Insurance și Euroins), care în final au semnat costuri în piață, costuri care au fost transferate apoi în primele de asigurări plătite de fiecare de dintre noi”, spune Sorin Mititelu.

El a adăugat că „și această penalizare nu trebuie să elimine alte decizii pe care le ia instituția, care țin de normalitate”.

  • „Adică dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu înseamnă că totul e greșit. Dacă s-au luat niște decizii într-o anumită perioadă, nu înseamnă că de acum încolo toate deciziile vor fi la fel.
  • ”Deci au ținut de un context, de un trecut. Și da, acest blam este justificat, iar în ce ne privește, nu doar că încercăm, ci vom face tot ce este necesar pentru a schimba situația, în sensul de a nu mai se repeta niciodată ce s-a întâmplat până acum”.

Dincolo de problemele din trecut, nevoia existenței unei autorități ca ASF nu ar trebui pusă în discuție, potrivit lui Mititelu.

  • „Este absolut necesară asemenea instituție. De altfel, piețele financiare sunt piețe complexe, piețe cu importanță și cu risc sistemic și au nevoie și de reglementare, și de supraveghere, și de control. Deci nu se pune în discuție existența sau inexistența unei asemenea instituții. Este nu numai necesară, ci este un cadru de normalitate, într-un cadru local, dar și internațional, e o necesitate să ai asemenea instituții”, a mai declarat Sorin Mititelu.

Continuarea interviului și informații despre prețurile RCA, în HotNews.ro, în zilele următoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro