Sari direct la conținut

Un regim mai putin bogat in calorii nu permite in mod automat o longevitate mai mare – studiu

HotNews.ro

Un regim alimentar mai sarac cu o treime in calorii decat cel normal nu permite in mod automat o prelungire a sperantei de viata, asa cum sustin unii cercetatori, potrivit unui nou studiu efectuat asupra unor maimute macaques rhesus, relateaza AFP.

Acest regim permite in schimb macacilor o mai buna sanatate, cu mai putine boli cardio-vasculare, cancer si diabet, potrivit studiului publicat miercuri de revista stiintifica britanica Nature.

Studiul contrazice cercetari anterioare efectuate asupra unor soareci si sobolani si care stabileau o legatura intre restrictiile alimentare si longevitate. Niciun studiu nu a fost efectuat pana in prezent asupra oamenilor.

Timp de peste 20 de ani, cercetatorii de la National Institute on Ageing – NIA au supus 121 de maimute macaques rhesus cu greutati normale unor restrictii calorice de 30%, pentru unii la varste mici (1 – 14 ani) si pentru altii la varste mai avansate (16-23 ani) si au comparat rezultatele obtinute cu cele ale unui grup martor.

Nicio diferenta notabila nu a fost observata in termeni de longevitate intre diferitele grupuri de macaci – unde speranta de viata este mai mare fata de animalele aflate in libertate, cu o medie de 27 de ani.

Restrictiile calorice la o varsta avansata au totusi un impact pozitiv asupra metabolismului, in special asupra colesterolului la masculi, in timp ce maimutele supuse la varste mici acestui regim au dezvoltat mai putine cazuri de cancer si de boli cardio-vasculare sau diabet fata de grupul martor.

„Aceste rezultate nu antreneaza insa un efect imediat asupra longevitatii”, a precizat Rafael de Cabo, unul dintre autorii studiului.

Nicio explicatie nu a fost avansata de studiul NIA, care contrazice rezultatele unui experiment aflat in curs de derulare la laboratorul Wisconsin National Primate Research Center (WNPRC), si care indica o longevitate mai mare la maimutele rhesus supuse acelorasi restrictii calorice.

Potrivit lui Ricki Colman, co-autor al acestui ultim studiu (WNPRC), diferenta s-ar putea explica prin compozitia hranei oferita macacilor din grupul martor. Maimultele martor folosite de NIA au beneficiat astfel de o hrana „deosebit de sanatoasa”, cu vitamine si suplimente minerale, ceea ce ar putea explica o durata de viata similara.

In schimb, maimutele martor folosite de WNPRC au putut sa-si aleaga singure hrana, asa cum se intampla la oameni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro