Sari direct la conținut

Un sfert dintre români speră să se descurce în concediu cu 3.000 lei. INS arată că doar o treime din familii își permite plata unei săptămâni de vacanță

HotNews.ro
Concediu în Grecia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Concediu în Grecia, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Aproximativ 66% dintre români își vor petrece concediul în România, iar un român din 4  spune că bugetul alocat anul acesta pentru vacanță variază  între 1.000 – 3.000 lei, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.  

  • Un sfert dintre români spun că bugetul alocat anul acesta pentru vacanță variază între 1.000 – 3.000 lei
  • Datele statistice ale INS arată că circa o treime din familiile de români își permit plata unei săptămâni de vacanță (mai precis 35,9%).
  • Întrucât în România sunt 7,5 milioane de gospodării, asta înseamnă că doar 2,7 milioane de familii își permit plata unei săptămâni de vacanță.

Datele statistice provenite de la INS arată că puțin peste o treime din familiile de români își permit plata unei săptămâni de vacanță (mai precis 35,9%). Întrucât în România sunt 7,5 milioane de gospodării, asta înseamnă că doar 2,7 milioane de familii își permit plata unei săptămâni de vacanță.

Revenind la sondajul CEC Bank și Finzoom.ro, când vine vorba despre bugetul alocat anul acesta pentru vacanță – aproximativ 10,5% dintre respondenți au menționat că vor aloca sub 1.000 lei, aproape 26% au răspuns între 1.000 – 3.000 lei, 21% vor aloca între 3.000 – 6.000 lei, circa 14% și-au programat între 6.000 – 10.000 lei iar peste 7% intenționează să cheltuiască peste 10.000 lei.

La întrebarea – Unde îți vei petrece vacanța anul acesta? – o tremie dintre respondenți au răspuns – în România, la mare, circa 27% au răspuns în România, la munte iar aproape 7% își vor petrece vacanța la rude/la țară. Totodată, peste 31% dintre respondenți afirmă că își vor petrece vacanța în străinătate.  

În ceea ce privește rezervările pentru vacanță – circa 81% dintre români au menționat că se ocupă personal de acest aspect, în timp ce aproximativ 19% dintre ei apelează la serviciile unei agenții de voiaj. 

La întrebarea – Câte zile îți permiți să mergi în vacanță în această vară? – aproape 38% dintre cei care au răspuns sondajului susțin că vor merge doar 3 – 4 zile anul acesta în vacanță, circa 40% spun că au ales să petreacă 7 zile de vacanță, aproximativ 12% vor pleca 10 zile iar puțin peste 6% vor petrece 14 zile sau chiar mai mult în vacanță. 

Odihna reprezintă principalul motiv pentru 55% dintre românii care merg în vacanță, în timp ce peste 31% dintre respondenți declară că vor îmbina utilul cu plăcutul. Pentru 13,5% vizitarea obiectivelor turistice este principalul motiv pentru care merg în concediu în timp ce mai puțin de 1% dintre români au declarat că merg în vacanță pentru cumpărături

La întrebarea – Îți achiziționezi online biletele la obiectivele turistice? – peste 42% dintre respondenți afirmă că își cumpără biletele online în timp ce aproape 58% spun că nu fac acest lucru și preferă să le achiziționeze direct de la casele de bilete. 

Informații despre sondaj

Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion de circa 1.200 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 57,7% dintre respondenți sunt salariați, 83,99% locuiesc la oraș, 37,86% au studii superioare. 

    

INTERVIURILE HotNews.ro