Sari direct la conținut

Un start-up francez a lansat pe piață planta minune care poate înlocui purificatoarele de aer

HotNews.ro
Planta minune Neo Px, Foto: Andri Tambunan / AFP / Profimedia
Planta minune Neo Px, Foto: Andri Tambunan / AFP / Profimedia

Neoplants, un start-up francez fondat în urmă cu numai cinci ani, a lansat pe piață Neo Px, o plantă creată cu ajutorul bioingineriei, capabilă să purifice aerul la o rată nemaiîntîlnită, relatează LeMatin.

Practic, o singură plantă reprezintă echivalentul a 30 de plante normale în termeni de purificare a aerului. Și nu doar că poate capta agenții poluanți din aer, dar poate, de asemenea, îndepărta și recicla unii dintre cei mai nocivi poluanți gazoși care se acumulează în interiorul unei locuințe, susțin fondatorii Neoplants.

O singură plantă poate costa de la 120 până la 139 de dolari americani și vine la pachet cu un plic ce conține o pudră. Mai exact, tulpina unei bacterii. Aceasta este capabilă să colonizeze rădăcinile, frunzele și solul în care se dezvoltă planta. Bacteria este cea care absoarbe poluanții din aer pentru a se putea dezvolta. Planta, pur și simplu, reprezintă ecosistemul bacteriei, o simbioză între cele două organisme.

Unul dintre compușii volatili organici nocivi, care rezultă în urma arderii compușilor bogați în carbon, este benzenul. Acesta se poate acumula în interiorul locuințelor și poate duce la un grad de poluare a aerului de până la cinci ori mai mare decât în exterior, afirmă oficialii Neoplants. Fapt care, de la sine înțeles, poate duce la efecte extrem de nocive pentru sănătatea oamenilor.

Iar Neo Px țintește tocmai astfel de compuși volatili din aer. Unii care provin nu doar din arderea combustibililor fosili, ci și din solvenți, vopsea, adezivi șamd. Este vorba despre agenți poluanți carenu pot fi îndepărtați prin simpla aerisire a camerei, atâta vreme cât ei persistă în produse de curățenie, mobilă sau chiar în pereții locuinței.

Fondatorii Neoplants susțin că Neo Px nu reprezintă decât începutul. Ei intenționează să creeze în viitorul apropiat plante modificate genetic care să poată absorbi direct agenții poluanți din aer, fără a mai fi nevoie de bacterii. De asemenea, adaugă aceștia, intenționează să producă semințe rezistente la secetă și să creeze arbori cu o capacitate sporită de a absorbi dioxidul de carbon din aer.

Neoplants a început deja să comercializeze astfel de plante minune în SUA, una dintre cele mai promițătoare piețe din acest punct de vedere, însă produsele lor pot fi comandate online în toată lumea.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro