Sari direct la conținut

Un startup britanic a primit finanțare pentru o idee cu totul ieșită din comun. Ce vrea să facă Space Forge pe orbita terestră

HotNews.ro
Un startup britanic a primit finanțare pentru o idee cu totul ieșită din comun. Ce vrea să facă Space Forge pe orbita terestră
Cercetatori de la Space Forge (sursa foto Space Forge)

Un startup britanic a primit 30 milioane dolari finanțare pentru a încerca un plan foarte îndrăzneț: să producă în spațiu componente pentru cip-uri. „Ideea de a produce cipuri pe orbită poate părea science fiction, dar fezabilitatea acesteia este cunoscută încă din anii ’70”, susține șeful companiei denumite Space Forge.

De la inteligență artificială și până la mașini electrice, cererea pentru semiconductori crește mult, însă siliciul este aproape de a-și atinge limitele, scrie TechCrunch.

Producția de cipuri mai eficiente necesită materiale noi, mult mai rare decât nisipul, iar soluția ar putea fi construcția unor plăcuțe pentru cip-uri, în spațiu, mai exact pe orbita terestră.

Space Forge, o companie galeză, a primit 30 de milioane dolari finanțare pentru a începe testarea ideii.

Site-ul Tech in Asia scrie că acești bani vor fi folosiți pentru a dezvolta „uneltele” cu care ar trebui să se realizeze producția, iar o primă lansare ar trebui să aibă loc până la final de an.

Space Forge dezvoltă un satelit reutilizabil de dimensiunea unei mașini de spălat, care va fi lansat în orbita joasă a Pământului (500–800 km altitudine). Acolo, în absența gravitației și într-un vid natural, se pot „crește” cristale semiconductoare cu mai puține defecte și impurități.

Aceste cristale pot fi utilizate pentru a produce cipuri mai eficiente energetic, cu până la 60% mai puține pierderi de căldură, ceea ce le-ar face extrem de bune pentru multe aplicații din domenii precum telecom, industria de apărare sau calcul cuantic.

După finalizarea procesului de fabricație, satelitul revine pe Pământ cu ajutorul unui sistem de reintrare controlată, asemănător cu o umbrelă, pentru a asigura o aterizare „soft” și pentru a permite reutilizarea vehiculului. Aceasta este însă teoria: punerea în practică va necesita mulți pași corect făcuți și vor trece câțiva ani.

La Star Forge a investit și NATO Innovation Fund, iar unul dintre partenerii cu care se va lucra este gigantul american din industria de apărare Northrop Grumman. Există parteneriate și pentru a lansa diversele componente, fiindcă Star Forge nu deține rachete și nici nu are cum să construiască.

Compania are planuri și pentru Europa. Săptămâna trecută a deschis un birou în Portugalia, pe insula Santa Maria din arhipelagul Azore, o viitoare bază ideală pentru revenirea sateliților în Europa continentală și un pas important pentru a convinge partenerii europeni că această abordare poate fi „scalată” la nivel industrial.

Ideea de bază a companiei este că, uneori, în spațiu, condițiile cu totul speciale permit realizări ce ar fi imposibile pe Pământ.