Sari direct la conținut

Un strămoș al cangurului putea să se cațere în copaci

HotNews.ro
Canguri în zăpadă, Foto: Flickr
Canguri în zăpadă, Foto: Flickr

Fosila unei specii de cangur dispărute a dezvăluit abilități uimitoare de cățărare în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, într-o câmpie australiană, astăzi … lipsită de copaci, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Această descoperire, descrisă miercuri în Royal Society Open Science, a fost făcută cu o nouă analiză a fosilelor de canguri pitici, descoperite în imensa câmpie aridă din Nullarbor („fără copac” în latină), în sud-vestul Australiei.

Paleontologii au lucrat la două schelete aproape complete – unul de sex masculin, unul de sex feminin – clasificate din greșeală ca „Wallabia kitcheneri” și le-au reclasificat în noul subgen al „Congruus kitcheneri”, o specie dispărută.

Studiind morfologia sa – aducție puternică a membrelor anterioare și posterioare, mâini puternice cu gheare curbate – au dedus că marsupialul de 40 de kilograme era potrivit pentru urcarea în copaci și mișcarea lentă prin ei.

„Îmi amintesc că m-am uitat la oasele mâinilor și picioarelor, cu acele gheare mari curbate, și i-am spus colegului meu: ‘probabil că nu mă veți crede, dar cred că animalul urca în copaci!’”, își amintește Natalie Warburton, un cercetător la Centrul de Cercetare a Ecosistemelor de la Universitatea Murdoch din Perth.

Ceea ce a determinat animalul să dezvolte aceste abilități rămâne de clarificat. „Cățărarea în copaci trebuie să fi necesitat multă energie și mușchi puternici pentru a se ridica”, a declarat cercetătorul pentru AFP, adăugând: „Trebuie să fi existat resurse alimentare foarte bune în copaci pentru a merita efortul”.

Descoperirea, a spus ea, „ne spune, de asemenea, că habitatul și mediul din regiune în ultimii 50.000 până la 100.000 de ani au fost foarte diferite de ceea ce sunt acum”, o câmpie cu un climat aproape deșertic.

Fosilele au fost găsite în peșterile din Thylacoleo, denumite după „leul marsupial”, o specie dispărută de mamifere marsupiale carnivore care au locuit regiunea în urmă cu aproape două milioane de ani, și au dispărut cam în același timp cu cangurul cățărător.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro