Sari direct la conținut

Una dintre companiile tech cu cea mai spectaculoasă creștere în pandemie nu mai poate plăti acum o amendă modică

HotNews.ro
Una dintre companiile tech cu cea mai spectaculoasă creștere în pandemie nu mai poate plăti acum o amendă modică
Aplicația Cameo, FOTO: Seemanta Dutta / Dreamstime.com

Cameo, o aplicație care permite utilizatorilor să comande videoclipuri personalizate de la celebrități, a fost cu doar câțiva ani în urmă o vedetă în ascensiune a sectorului tech din SUA, însă compania din spatele său a ajuns acum să nu mai poată plăti nici o amendă modică față de valoarea sa din 2021, relatează Business Insider.

Cameo a ajuns la o valoare evaluată la un miliard de dolari în 2021, după ce a atras o investiție de 100 de milioane de dolari în timpul pandemiei de COVID-19.

De altfel, ascensiunea și decăderea Cameo, o companie lansată în 2017, poate fi creionată în mare parte în jurul pandemiei. Măsurile de distanțare socială și carantină care i-au împiedicat pe oameni să se întâlnească în persoană au făcut din aplicație o modalitate favorită, în special în Statele Unite, de a transmite urări prietenilor și celor apropiați prin intermediul unor mesaje personalizate citite de vedete.

În mai 2020, la doar câteva luni după izbucnirea pandemiei de COVID-19 și impunerea primelor lockdown-uri, peste 30.000 de celebrități își făcuseră un cont pe Cameo. În perioada pandemiei compania a ajuns să numere 400 de angajați și era inclusă pe aproape toate listele de „unicorni” tech de urmărit.

Însă pe cât de spectaculoasă a fost ascensiunea, pe atât de spectaculoasă a fost și decăderea după încheierea pandemiei. După o serie de concedieri în valuri, care au afectat sectorul tech în ansamblul său anul trecut, Cameo a ajuns în iulie 2023 cu doar 33 de angajați.

Compania Cameo nu mai poate plăti o amendă de 600.000 de dolari

Business Insider arată acum că firma nu mai poate plăti nici măcar o amendă de 600.000 de dolari. Problemele financiare grave cu care se confruntă Cameo au fost dezvăluite miercuri de parchetul condus de Letita James, procurorul general al statului New York.

Cameo a fost găsită vinovată de încălcarea legislației americane privind promovarea plătită a unor produse de către persoane publice. Parchetul din New York a stabilit că ea ar trebui să plătească o amendă de 600.000 de dolari pentru neregulile descoperite. Compania nu a contestat decizia, însă a arătat că nu o poate plăti.

În schimb, atât New York-ul cât și alte 29 de state americane implicate în investigație, au decis să accepte din partea companiei suma de 100.000 de dolari, pe care o vor împărți între ele.

Înțelegerea prevede însă că aceste 30 de state vor putea cere în instanță suma întreagă de 600.000 de dolari, plus dobânda aferentă, dacă firma nu va plăti suma mai mică în decurs de 3 ani. Aceeași prevedere e valabilă și în cazul în care Cameo depune cerere de intrare în faliment în decurs de 91 de zile de la momentul încheierii acordului cu statele care au dat-o în judecată.

FOTO Articol: © Seemanta Dutta | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro