Sari direct la conținut

Unde sunt vremurile în care începeai un business în garaj și în câțiva ani puteai ajunge milionar? România, pe ultimul loc la inovarea în afaceri. „Nu e nevoie”, spun antreprenorii noștri

HotNews.ro
Unde sunt vremurile în care începeai un business în garaj și în câțiva ani puteai ajunge milionar? România, pe ultimul loc la inovarea în afaceri. „Nu e nevoie”, spun antreprenorii noștri
O idee bună pusă corect în aplicare te poate umple de bani - FOTO: Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Cu toții am citit despre cum miliardari celebri sau poate cunoștințe de-ale noastre și-au început o afacere într-un garaj. Povestea sună de obicei așa: oamenii vin cu un produs nou sau cu un serviciu inovator, iar în câțiva ani compania se dezvoltă iar antreprenorii devin milionari.

Din păcate, în România doar 8,8% din firme inovează (fie produse, fie procese de afaceri), procent în scădere față de acum doi ani. Dealtfel, România e pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere.

Potrivit unei cercetări făcute de Institutul Național de Statistică, cele mai importante motive invocate de români pentru lipsa inovației au fost lipsa resurselor; „momentul nu este potrivit pentru a inova”; „alte priorități; riscuri prea mari”; „randamente așteptate scăzute” sau „nu am avut alte activități de inovare pentru că nu a fost nevoie”.

Și în România, ca în toată Europa, inovatorii sunt în mare parte firme mai vechi și mai mari. Faptul că firmele mai vechi și mai mari inovează, evident, nu este rău. Dar ridică întrebarea ce le împiedică pe firmele mici și tinere. Adesea, acestea nu se angajează deloc în niciun fel de cercetare și dezvoltare sau inovare.

Cei mai inovatori- grecii. Cei mai puțin inovatori- românii

Cum spuneam, în România se inovează în circa 9% din firme. La nivelul Europei, cea mai mare proporție de întreprinderi inovatoare a fost raportată în Grecia (73% din toate întreprinderile), urmată de Belgia (71%), Germania și Finlanda (ambele 69%) și Cipru (66%). În schimb, cea mai scăzută activitate de inovare a fost observată în România, Letonia, Ungaria și Spania, potrivit Eurostat.

Din totalul întreprinderilor, 4,1% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ. Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,1%.

Pe clase de mărime, cele mai inovatoare sunt întreprinderile mari românești (20,6%), urmate de cele mijlocii 11,3% şi cele mici 7,6%. Ordinea se păstrează şi pentru cele două sectoare, industrie şi servicii.

Firmele din industria prelucrătoare sunt cele mai inovatoare, urmate de cele din distribuţia apei

Firmele din industria prelucrătoare sunt cele mai inovatoare, urmate de cele din distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, producţia şi furnizarea de energie și industria extractivă.

În activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi inovatoare ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata, urmată de sectorul informaţii şi comunicaţii, transport şi depozitare, intermedieri financiare şi asigurări.

Cele mai ridicate ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea București-Ilfov

Cele mai ridicate ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea București-Ilfov 16,4% şi regiunea Centru 9,8%, iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (2,6%) și regiunea Vest (4,5%).

Cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare numai de produse s-au evidenţiat în regiunea București-Ilfov 9,8% și regiunea Nord-Vest 4,1%, iar cele mai scăzute, în regiunea Sud-Est 1,4%. Regiunea București-Ilfov a avut cele mai multe întreprinderi numai cu inovaţii de procese de afaceri 2,5%. Cele mai puține întreprinderi s-au înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia 0,4%.

În regiunea Centru s-au evidenţiat cele mai multe întreprinderi cu inovaţii numai de produse şi procese de afaceri 6,3%, cele mai puţine înregistrându-se în regiunea Sud-Vest Oltenia 0,4%.

Regiunea București-Ilfov este fruntașă atât în ceea ce privește numărul IMM-urilor inovatoare numai de produse 10,1%, cât și a IMM-urilor inovatoare numai de procese de afaceri 2,3%.

Foto: © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro