Sari direct la conținut

Ungaria negociază achiziția de gaze din perimetrul Neptun Deep / Acord istoric între guvernul de la București și cel de la Budapesta

HotNews.ro
Ungaria negociază achiziția de gaze din perimetrul Neptun Deep / Acord istoric între guvernul de la București și cel de la Budapesta
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto (dreapta). Foto: Ministerul Energiei

Ungaria dorește să-și extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile relevante din cele două țări negociază deja un acord, a declarat luni ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de Reuters. UPDATE Oficialul maghiar și Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, au semnat un acord guvernamental istoric pentru colaborarea în sectorul gazelor.

Szijjarto a subliniat că Ungaria este interesată de cooperarea cu România în domeniul energiei, având în vedere că România urmează să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, odată cu începerea producției în noul zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep.

Forajul la câmpul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și ar putea transforma țara într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.

„Acest nou zăcământ va fi singura sursă proaspătă de gaze din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat Szijjarto, după semnarea unui acord de solidaritate energetică cu ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

„Companiile noastre sunt deja implicate în negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte un progres pentru ambele țări”, a adăugat oficialul maghiar.

OMV Petrom a încheiat deja un contract pentru a vinde gazele din Marea Neagră

Ungaria și-a exprimat încă de anii trecuți intenția de a cumpăra gaze din perimetrul Neptun Deep.

Petrimetrul Neptun Deep este deținut în proporții egale de OMV Petrom și Romgaz.

OMV Petrom a semnat deja un prin contract de vânzare a gazelor din acest câmp către compania germană Uniper.

La rândul său, Romgaz a anunțat că va scoate la vânzare partea sa de gaze printr-o licitație publică.

UPDATE Acord România-Ungaria pentru situații de urgență în sectorul gazelor

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și cel maghiar, Peter Sijjarto, au semnat, luni un acord de colaborare în sectorul gazelor, potrivit declarațiilor transmise în direct pe pagina de Facebook a lui Peter Sijjarto.

„Suntem aici la Budapesta pentru a încheia acest acord care este cu adevărat istoric. El este în baza reglementărilor europene și reflectă valorile pe care le împărtășim, de solidaritate, de respect reciproc, de a veni în ajutorul celeilalte părți fără a perturba piața internă”, a spus Burduja.

Alte declarații ale ministrului român:

  • „România mizează pe gaz, iar anul trecut am devenit producătorul numărul unu al Uniunii Europene.
  • Facem un apel ca Uniunea Europeană să permită continuarea finanțării proiectelor de transport al gazelor.
  • Am discutat cu domnul Szijjarto și despre Neptun Deep, care a necesitat o investiție de 4 miliarde de euro, care este înaintea graficului asumat, adică spre finalul anului viitor, începutul anului 2027 acest gaz va fi în sistemul de transport și va dubla producția de gaze a României. Și consumul va crește, pentru că avem proiecte de centrale pe gaz de 3.500 MW, dar, chiar și așa, vom avea cantități în exces și ne dorim să contribuim la securitatea energetică a regiunii.
  • Mai în glumă, mai în serios, i-am spus că nu ne deranjează să înlocuim dependența de gazele rusești cu dependența de România. Practic, din acest proiect, toată lumea va avea de câștigat, și țara noastră – vom face un business bun – dar și Ungaria și alte țări din regiune. Va însemna o garanție de securitate în plus. Niciodată nu au fost mai apropiate cele două țări”.

Două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia

Reuters mai transmite că anul trecut interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat pentru tranzacționarea unui total de 1,8 miliarde de metri cubi de gaze. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.

Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, însă presiunea asupra țării și a unor state vecine crește pentru a accelera procesul de diversificare a surselor de energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022.

Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaze rusești prin gazoductul TurkStream și cantități suplimentare prin România, a declarat premierul Viktor Orban în decembrie. Ungaria are, de asemenea, o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze.

INTERVIURILE HotNews.ro