Sari direct la conținut

Ungaria pregateste un amendament legislativ prin care incearca sa ocoleasca UE in problema South Stream

HotNews.ro
Gazoductul South Stream, Foto: South-Stream.info
Gazoductul South Stream, Foto: South-Stream.info

Parlamentul din Ungaria a pregatit un amendament legislativ care ar permite constructia gazoductului South Stream pe teritorul tarii fara sa fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor institutii internationale, relateaza Portfolio.hu, potrivit Mediafax.

Comisia pentru economie a Parlamentului de la Budapesta, condusa de Antal Rogan, seful grupului parlamentar al Fidesz, a redactat o propunere de amendament la un proiect de lege al unui parlamentar al partidului de guvernamant. Amendamentul ar permite inceperea constructiei South Stream in pofida rezervelor si obiectiilor Uniunii Europene, arata sursa citata.

Portfolio.hu remarca faptul ca de cand premierul Viktor Orban s-a asezat la masa negocierilor cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, numarul actiunilor autoritatilor ungare care plaseaza grupul rus in avantaj si sustin interesele Rusiei au crescut in mod ciudat. Astfel, Ungaria a oprit livrarile de gaze catre Ucraina, apoi a permis Gazprom sa stocheze gaze pe teritorul sau, cea mai recenta initiativa fiind amendamentul din Parlament.

Amendamentul prevede ca orice companie de gaze care nu este operator al unor sisteme de transport al gazelor (transmission system operator – TSO) sa nu fie obligata sa respecte reglementarile la care este supus un astfel de operator.

Reglementarile prevad ca acesti operatori nu pot decide singuri constructia unei conducte majore fara aprobari internationale, intrucat planurile nationale de dezvoltare trebuie armonizate si verificate. Companiile TSO pot incepe proiecte care sunt incluse intr-un plan de dezvoltare pe termen de 10 ani. Mai mult, odata aprobat planul, proiectele de dezvoltare trebuie puse in practica.

Aceasta regula nu este intamplatoare, in conditiile in care gazoductele mari sunt intotdeauna transfrontaliere, proiecte uriase care influenteaza situatia geopolitica, fiind esential ca statele participante sa aiba pozitii comune.

Daca amendamentul din Parlamentul ungar va fi aprobat, atunci orice companie de gaze ar avea dreptul sa construiasca conducte de gaze in Ungaria, in baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Eergie. In acest caz, diferitele organisme internationale de coordonare nu ar avea vreo jurisdictie.

Amendamentul propus nu mentioneaza un proiect anume, dar singurul aflat pe agenda in acest moment este South Stream, a carui constructie poate fi inceputa de Ungaria doar daca sunt ocolite organizatiile internationale.

Daca modificarea legislativa are acest scop, atunci este de asteptat sa provoace furia Uniunii Europene si a Statelor Unite, care au sanctionat Rusia din cauza conflictului din Ucraina, se arata in articol.

Uniunea Europeana se opune tentativelor Moscovei de a-si extinde influenta imperiala, unul dintre mijloace fiind si gazoductul South Stream, in actuala forma a proiectului. Comisia Europeana a adoptat o pozitie ferma in acest subiect, sustinand ca nu va negocia constructia conductei inainte de rezolvarea conflictului ruso-ucrainean.

Chiar daca proiectul South Stream este oficial blocat, presedintele rus Vladimir Putin a cerut aliatilor sai sa actioneze „in spatele scenei”.

Presedintele Gazprom Alexei Miller s-a intalnit cu premierul Orban in luna septembrie, la Budapesta, grupul anuntand intr-un comunicat ca discutiile s-au referit la aprovizionarea cu gaze a Ungariei in timpul iernii si la proiectul South Stream, care „progreseaza conform planului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro