Universitatea americană Georgia reușește să creeze prima șopârlă editată genetic
Un grup de cercetători de la Universitatea din Georgia (SUA), condus de geneticianul Douglas Menke, a devenit primul din lume care a avut succes în crearea unei reptile modificate genetic. Patru șopârle cu albinism au fost create utilizând instrumentul de editare CRISPR-Cas9, potrivit UGA Today.
Manipularea de gene prin CRISPR presupune de obicei injectarea unor soluții de editare genetică în oul animalului, după fertilizare sau în embrionul unicelular. În urma intervenției sunt produse mutații la nivelul ADN-ului.
Problema în ceea ce privește reptilele este că momentul fertilizării este greu de identificat.
Abilitatea de a studia genele speciei de reptile Anolis sagrei are implicații și în cercetarea geneticii umane. Indivizii acestei specii au o genă comună cu indivizii speciei umane, necesară pentru dezvoltarea oculară și care nu se poate studia la șoareci, deoarece aceștia nu o posedă.
David Lee, vice-președintele centrului de cercetare al Universității din Georgia a declarat că aceste rezultate au potențialul de a afecta studiile din medicina genomică și ar putea avea aplicații importante pentru specia umană.