Sari direct la conținut

Universitatea Oxford: Simbolul zero este cu jumatate de mileniu mai vechi decat se credea

HotNews.ro
Cel mai vechi manuscris ce contine cifra 0, Foto: bodleian.ox.ac.uk
Cel mai vechi manuscris ce contine cifra 0, Foto: bodleian.ox.ac.uk

Cea mai veche dovada a utilizarii simbolului zero apare pe un celebru manuscris indian a carui vechime a fost devansata cu o jumatate de mileniu, in urma unor noi operatiuni de datare, informeaza France Presse, citata deAgerpres

Este vorba despre un punct negru care apare in vechiul manuscris indian datat in secolul al III-lea sau al IV-lea si care a fost identificat de Universitatea Oxford ca fiind cea mai veche dovada a utilizarii simbolului zero.

”Oameni de stiinta de la biblioteca Bodleian a Universitatii Oxford au folosit datarea cu carbon 14 pentru a stabili vechimea cifrei care apare in celebrul manuscris indian vechi”, cunoscut sub numele de manuscrisul Bakhshali, a precizat universitatea intr-un comunicat.

„Textul dateaza din secolul al III-lea sau al IV-lea, ceea ce indica cea mai veche utilizare cunoscuta a acestui simbol”, se adauga in comunicat.

„Aceasta descoperire importanta face posibila plasarea nasterii simbolului ‘zero’ (…) cu 500 de ani mai devreme decat credeau specialistii pana acum”, a adaugat institutia.

Documentul contine „sute de zerouri” simbolizate printr-un singur punct negru reprezentand ordine de marime in vechiul sistem numeric indian. Acest punct a evoluat devenind simbolul folosit astazi pe intreaga planeta.

Prima utilizare a simbolului zero a fost pana acum atasata unei inscriptii din secolul al IX-lea pe un templu din Gwalior, in statul indian Madhya Pradesh.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro