Sari direct la conținut

Unul din doi cetățeni UE ar putea să-și producă propria energie electrică, până în 2050

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com

​O nouă economie mondială este în plină formare: bateriile, vehiculele electrice și producția de energie din surse regenerabile stimulează un val de creștere fără precedent, se arată într-o analiză Euronews. Această revoluție tăcută este generată de recenta criză energetică, care a împins milioane de gospodării să caute soluții de independență energetică.

În acest context, comunitățile energetice cetățenești ar trebui recunoscute pentru multiplele beneficii, se mai arată în analiza Euronews. Potrivit acesteia, până în 2050, unul din doi cetățeni UE ar putea să-și producă propria energie electrică, acoperind 45% din cererea UE.

Preocupările din ce în ce mai mari cu privire la schimbările climatice, randamentele economice puternice și participarea democratică directă sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care cetățenii UE apelează la comunitățile energetice.

Comunitățile energetice ar trebui să fie motorul reindustrializării UE – Euronews

Comunitățile energetice pot mobiliza fonduri publice pentru a stimula economia locală, oferind de două până la opt ori mai multe beneficii decât proiectele private din surse regenerabile, se arată în analiza Euronews.

În același timp, cetățenii UE și comunitățile energetice pot accesa mai mult de 240 de miliarde euro pentru tranziția energetică, până în 2030.

În analiza Euronews sunt date și câteva exemple de comunități energetice din UE:

În Danemarca, niște cetățenii locali finanțează nouă centrale eoliene de 11 MW, care vor produce 450.000 kWh pe an – suficient pentru a face comunitatea independentă energetic.

Un alt exemplu este Energy Community Avedøre. Cu ajutorul unei pompe de căldură se economisește un procent de 10% din facturile consumatorilor locali și ai membrilor cooperativei locale de termoficare.

În Belgia, cooperativele energetice au făcut lobby la nivelul guvernului pentru participarea cetățenilor la primele licitații eoliene offshore. În urma acestei campanii de succes, 34 de cooperative energetice cetățenești și-au unit forțele în „SeaCoop”, achiziționând 20% din parcurile eoliene offshore din Belgia.

Seacoop intenționează să folosească veniturile obținute din energia eoliană pentru inițiative privind sărăcia energetică și ajutarea gospodăriilor să treacă mai repede la pompe de căldură și vehicule electrice.

Ideea de comunități energetice este încă la început în România

Recent, Ministerul Energiei a anunțat că a început pregătirile pentru înființarea și în România a comunităților energetice, care sunt de fapt grupuri de prosumatori și consumatori care pot împărți între ei electricitatea produsă.

Definiția comunităților de energie variază în funcție de legislația și contextul regional, dar, în general, o comunitate de energie se referă la un grup care colaborează pentru a produce, distribui, stoca și consuma energie într-un areal geografic determinat.

„Comunitatea de Energie poate fi definită ca următoarea formă de organizare superioară a prosumatorilor, alături de o entitate care vinde, cumpără și tranzacționează energia lor într-un mod total diferit față de cum fac astăzi furnizorii de energie”, a explicat, pentru HotNews.ro, Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România.

Principalele caracteristici ale unei comunități de energie includ:

  • Proprietate și gestionare locală: membrii comunității de energie dețin sau controlează infrastructura energetică (panouri solare, turbine eoliene, baterii de stocare etc.) și participă activ la procesul decizional.
  • Surse regenerabile: focusul este pe utilizarea surselor regenerabile de energie. Majoritatea comunităților de energie din Europa sunt axate pe energie solară. În multe privințe, energia solară este tehnologia perfectă pentru proiecte la nivel de comunitate. Chiar dacă nu produce la fel de multă energie ca cea eoliană, este un punct de plecare excelent datorită prețului mai mic și a proceselor de planificare mai simple.
  • Beneficii colective: comunitățile de energie nu sunt axate pe venit, ca în cazul furnizorilor clasici. Veniturile și economiile generate de producția și distribuția energiei sunt reinvestite în comunitate sau distribuite între membri, contribuind la dezvoltarea economică locală și la reducerea costurilor energetice. Surplusurile de energie produsă și neconsumată colectiv sunt valorificate în piață, fie de către comunitatea de energie, fie de un furnizor.
  • Participare activă: Membrii comunității sunt implicați activ în proiectele energetice, de la planificare și finanțare până la operare și mentenanță.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro