Sari direct la conținut

Unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia spune că va da în judecată compania lui Mark Zuckerberg din cauza reclamelor false despre soția sa

HotNews.ro
Unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia spune că va da în judecată compania lui Mark Zuckerberg din cauza reclamelor false despre soția sa
Mark Zuckerberg: David Zalubowski / AP / Profimedia Images

Miliardarul Rafal Brzoska, unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia, și soția sa au anunțat că intenționează să acționeze în justiție Meta, gigantul social media fondat și condus de Mark Zuckerberg, din cauza reclamelor false răspândite pe Facebook și Instagram, relatează Reuters.

Reclamele incriminate folosesc fața lui Omenaa Mensah, soția miliardarului, în mesaje video de tip „deepfake”. Ea este o cunoscută jurnalistă și personalitate publică din Polonia.

Brzoska a declarat presei locale că nu a decis încă în ce jurisdicție să acționeze în instanță Meta, procesul urmând însă a fi cea mai recentă dintr-un șir lung de tentative de a trage la răspundere gigantul social media din Statele Unite pentru reclamele și informațiile false publicate pe platformele sale.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Reuters că administratorii platformelor companiei înlătură întotdeauna reclamele false când sunt semnalate și că lucrează alături de autoritățile locale pentru combaterea înșelătoriilor.

Numeroase persoane, inclusiv din România, au semnalat însă că Facebook nu înlătură reclamele false, dacă acestea sunt plătite, și că reclamațiilor li se răspunde că postările în cauză nu încalcă „Standardele comunității”, regulamentul Meta pentru conținutul ce poate fi publicat pe platformele sale.

Miliardarul polonez acuză compania lui Zuckerberg că i-a ignorat reclamațiile

Brzoska, fondatorul companiei de logistică și curierat InPost, afirmă că a informat Meta cu privire la reclamele false la începutul lunii iulie, dar că nu i s-a oferit nicio soluție.

„Plănuim să intentăm un proces civil împotriva Meta (…) nu am hotărât încă în ce jurisdicții vom da în judecată Meta. Vom decide în următoarele săptămâni”, a declarat miliardarul pentru Reuters.

„Avem în vedere absolut toate posibilitățile, inclusiv un proces în Statele Unite, dacă nu se rezolvă în Europa”, a adăugat el.

Omenaa Mensah alături de soțul ei, miliardarul Rafal Brzoska, FOTO: SGP / ddp USA / Profimedia

Brzoska a mai precizat că el și soția sa vor cere ca Meta să nu mai profite de pe urma conținutului care le încalcă drepturile, precum și o sumă mare ca despăgubiri, „adecvată” nivelului de venituri obținute din reclame pentru răspândirea acestui tip de dezinformări.

El a explicat că va dona orice despăgubiri obținute de la compania lui Mark Zuckerberg unor cauze caritabile.

Autoritatea irlandeză pentru protecția datelor personale a ordonat Meta chiar săptămâna trecută să oprească afișarea de reclame false care folosesc imaginea lui Brzoska și a soției sale pe Facebook și Instagram. Autoritatea irlandeză este cea competentă în această speță întrucât Meta își are sediul european la Dublin.

„Tâlharii folosesc fiecare platformă pe care o au la dispoziție pentru a frauda oamenii și se adaptează constant pentru a evita să fie prinși. Conținutul înșelător încalcă regulile noastre și noi îl înlăturăm când îl găsim”, a pretins un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat remis Reuters.

El a spus că Meta analizează decizia autorității irlandeze și că „facem parteneriat cu afacerile, administrațiile și forțele de ordine locale pentru a-i învinge pe acești infractori înrăiți”.

INTERVIURILE HotNews.ro