Sari direct la conținut

UPC a sesizat CNA privind "actiunile abuzive" ale Antena Group legat de retransmisia posturilor sale

HotNews.ro

UPC Romania a sesizat CNA cu privire la „actiunile abuzive” ale Antena Group, care „conditioneaza tehnic si financiar” retransmisia televiziunilor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV si GSP TV, incalcand astfel prevederile legislatiei audiovizualului privind regimul „must carry”, scrie Mediafax.

Principiul „must carry” este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului si le impune operatorilor de cablu sa retransmita anumite televiziuni. Totodata, acelasi principiu le impune si televiziunilor difuzate in pachetul „must-carry” al cablistilor sa fie libere la retransmisie si fara conditionari tehnice si financiare.

UPC Romania a transmis, in 27 ianuarie, o adresa Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Potrivit documentului, UPC Romania spune: „Dorim sa va supunem atentiei anumite actiuni abuzive ale Antena Group, care reprezinta incalcari flagrante are prevederiior legale privind regimul must carry”.

Compania UPC Romania spune ca a fost informata de catre Antena Group, prin intermediul a patru notificari, ca vor fi modificati parametrii tehnici de emisie si receptie pentru Antena 1, Antena 2, Antena 3 – News & Current Affairs, Euforia TV si GSP TV, toate aceste televiziuni ￯ind obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii, potrivit listei „must carry”, publicate pe site-ul CNA in conformitate cu Legea audiovizualului.

„(…) comutarea a fost programata de catre Antena Group initial pe 4 februarie 2014, aceasta fiind insa reprogramata in data 4 martie 2014, prin noti￯carea din 10.01.2014”, se spune in adresa transmisa CNA de UPC Romania.

In acelasi document se spune ca Antena Group vrea sa modifice sistemul de criptare (de la sistemul Power-Vu Ia sistemul de criptare CONAX), modul de compresie video (de la MPEG2 la MPEG4 – H264), modul de compresie audio (de la MPEG1 Layer II la AAC), tipul de modulatie (de la DVB-S la DVB-S2), serviciul de teletext (de la non-DVB la standard DVB).

„Ca urmare a acestor modificari, UPC nu va mai putea retransmite Canalele (cele cinci televiziuni din portofoliul Antena Group, n.r.) decat daca va efectua o serie de investitii importante in echipamente compatibile cu noii parametri impusi de Antena Group. In schimb, aceste modificari vor atrage o reducere semnificativa a costurilor radiodifuzorului cu transmisia Canalelor”, spune UPC Romania.

In opinia UPC Romania, „toate aceste modificari de parametri reprezinta conditionari tehnice si financiare, in conflict evident cu conditiile must carry” instituite prin articolul 82 din Legea audiovizualului si prin articolul 14, alineatul 1 din Decizia CNA nr. 72/ 2012 privind conditiile de eliberare si modificare a avizului de retransmisie.

„Asadar consideram ca Antena Group nu respecta conditiile esentiale prevazute de lege pentru calificarea Canalelor (celor 5 televiziuni ale Antena Group, n.r.) ca fiind must carry, conditionandu-le retransmisia acestora de efectuarea unor investitii in echipamente compatibile cu noii parametri. Mentionam, de asemenea, faptul ca, in cazul in care Antena Group nu va fi de acord sa suporte costul acestor echipamente, ne vom afla in imposibilitatea de a retransmite Canalele incepand cu data de 4 martie 2014, interesele abonatilor nostri fiind astfel serios afectate”, spune UPC in adresa transmisa CNA.

Totodata, UPC solicita CNA somarea Antena Group sa intre de indata in legalitate si sa inceteze orice actiune contrara Legii audiovizualului si Deciziei 72 in privinta statutului must-carry al canalelor sale, fie prin suportarea costului echipamentelor compatibile cu noii parametri de transmisie necesare distribuirii acestor televiziuni de catre UPC, fie prin renuntarea la modificarea acestor parametri.

In plus, UPC cere CNA si „clarificarea de urgenta a statutului must carry” al televiziunilor din portofoliul Antena Group.

CNA nu a analizat inca sesizarea transmisa de UPC Romania. Insa, Consiliul a discutat in sedinta de marti despre o eventuala modificare a Deciziei 72/ 2012 privind conditiile de eliberare si modificare a avizului de retransmisie.

Potrivit unui proiect de modificare a Deciziei discutat in sedinta de marti ar putea fi modificat articolul 12, alineatul 3, potrivit caruia: „Potrivit dispozitiilor art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului, lista must carry este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

In proiect este prevazuta in loc de expresia „cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)” formula din Legea audiovizualului, respectiv „cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio”.

O alta prevedere din proiect este aceea ca, daca observa ca o televiziune nu mai indeplineste criteriile prevazute de Legea audiovizualului pentru includerea in regimul „must carry”, CNA constata acest lucru si il aduce la cunostinta publicului.

Proiectul prevede si noi termene pentru publicarea listei „must carry”, care ar urma sa fie 1 martie, in loc de 1 februarie (cum este in prezent).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro