Sari direct la conținut

UPDATE JPMorgan, pierdere de 2 miliarde de dolari generata de divizia de investitii

HotNews.ro

JPMorgan, cea mai mare banca din Statele Unite, a revelat o pierdere surprinzatoare de 2 miliarde de dolari cauzata de divizia de investitii, relateaza BBC.

In medie, dupa contabilizarea altor castiguri, pierderile prognozate de directorul diviziei de investitii (CIO) vor fi de 800 de milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru al anului.

Pierderea poate fi mai mare de 1 miliard de dolari, a spus directorul executiv (CEO) al JPMorgan, Jamie Dimon, intr-un interviu telefonic.

Actiunile JPMorgan au scazut cu 7% dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. De asemenea, si alti rivali ai acesteia, precum Goldman Sachs, Citigroup si Bank of America, au suferit pierderi importante dupa inchiderea pietei de pe Wall Street.

Dimon a precizat ca strategia adoptata de CIO a fost „riscanta, volatila si putin eficienta. Au existat multe erori, decizii proaste si superficialitate. Acestea sunt greseli flagrante. Ele au fost autoprovocate si nu acesta este modul in care dorim sa conducem o afacere”.

CIO este un brat al bancii folosit pentru a face tranzactii prin care sa protejeze (hedging) portofoliile detinatorilor individuali. Hedging-ul este o practica de investitii folosita pentru a reduce riscurile provenite de la fluctuatiile de pret asupra valorii unui activ.

Pierderile din tranzactii sunt de asteptat sa afecteze veniturile medii trimestriale ale JPMorgan si vor pune banca intr-o situatie dificila.

Aceasta a reusit sa iasa din criza financiara din anul 2008 mult mai bine comparativ cu multe alte mari banci americane, dupa ce a evitat investitiile riscante care au afectat alte institutii financiare.

„Le vom accepta, vom invata din ele, le vom repara si vom merge mai departe”, a adaugat Dimon, afirmand in acelasi timp ca banca incearca sa gestioneze portofoliile cu probleme intr-o maniera „responsabila”, in scopul minimizarii costurilor actionarilor.

Dimon a spus ca tipul de tranzactii care a dus la pierderi nu va fi interzis prin asa numita „regula Volcker”, creata pentru a cenzura mai multe tipuri de tranzactii pe care bancile le fac cu propriii bani.

Profesorul Mark Williams, de la Boston University, si un fost reglementor al FED, au spus ca platitorii de taxe si impozite ar trebui sa fie atenti cu privire la aceste pierderi provenite din tranzactiile bancilor.

„In ultima instanta contribuabilii trebuie sa salveze aceste ‘banci prea mari sa cada’. Si o astfel de banca este JPMorgan – este prea mare sa fie lasata sa cada”, a mentionat Williams pentru BBC. „Cum poate o banca, considerata a fi prima banca in stabilirea rolului de lidership, sa permita luarea unui asemenea risc?”

„Anuntul este o reamintire puternica cu privire la nevoia de reglementare pentru a stabili standarde dure, eficiente”, noteaza New York Times, citand pe senatorul democrat, Carl Levin, ce care a fost in mijlocul bataliei dintre institutiile financare si guvern privind reglementarea sistemul financiar.

Miza noii reglementari, asa numita „Regula Volcker”, interzice bancilor sa faca ‘pariuri’ cu proprii bani, si o versiune finala a acesteia este asteptata sa fie hotarata de catre oficialii federali in lunile urmatoare.

Dupa ce criza financiara a iesit din peisaj, bancile au facut presiuni pentru unele exceptii despre care criticii spun ca vor permite acestora sa faca tranzactii proprii sub diferite nume, in acest caz in scopul de a se proteja.

Pe Wall Street, putini au fost mai vocali decat CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, cu privire la Regula Volcker. Dimon nu doar ca a atatacat regula, el l-a criticat personal pe autorul acesteia, Paul Volcker, fost presedinte al FED.

„Paul Volker, asa cum a si admis, a aratat ca nu intelege pietele de capital „, a spus Dimon pentru FOX Business la inceputul acestui an.

Motivele invocate de industria financiara impotriva Regulii Volcker sunt costurile pe care aceasta le va provoca bancilor si ca regula va afecta pietele si intreaga economie.

„Cu privire forma finala a regulii, aceasta va reprezenta un soc pentru sistemul financiar american, institutiile bancare fiind nevoite sa ia masuri extraordinare in incercarea de a o implementa”, a declarat Barry Zubrow, vicepresedinte executiv al JPMorgan privind afacerile corporate si de reglementare, intr-o scrisoare adresata reglementarilor federali la inceputul acestui an.

„Este un moment crucial in dezbatere. Acesta este posibil sa fi venit intr-o perioada nefasta pentru JPMorgan Chane. Dupa toate lucrurile prin care am trecut in criza financiara, faptul ca ceva cu o asemenea magnitudine se poate produce arata ca reforma nu si-a atins scopul”, a declarat Frank Partnoy, profesor de drept si finante la Universitatea din San Diego, care a fost de mai mult timp un sustinator al unor reguli mai dure in sistemul bancar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro