Sari direct la conținut

Update: Parlamentul European va cere oficial Comisiei sa investigheze abuzul de putere al supermarketurilor

HotNews.ro

Initiativa unui grup de parlamentari europeni de a cere Comisiei Europene sa investigheze „abuzul de putere” al supermarketurilor din UE se materializeaza intr-o pozitie oficiala a Parlamentului European. Declaratia scrisa a adunat peste 400 de semnaturi, adica peste numarul minim necesar pentru a fi adoptata.

In ultima luna, Caroline Lucas, Gyula Hegyi, Janusz Wojciechowski, Harlem Désir si Hélène Flautre, initiatorii acestei actiuni, au facut un lobby puternic si inedit printre colegii lor. S-au imbracat in portocala, banana sau peste, pentru a ilustra produsele alimentare din super/hipermarketuri si au distribuit fructe in fata hemiciclului din Strasbourg si in toate birourile parlamentarilor.

Se pare ca oamenii-banana, oamenii-portocala si oamenii-peste au reusit sa convinga un numar semnificativ de eurodeputati de oportunitatea acestei initiative.

Declaratia avea nevoie de 393 de semnaturi pentru a fi adoptata si a deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.

Parlamentarii europeni vor solicita DG Concurenta (directia care se ocupa e concurenta la nivelul UE) sa faca o ancheta privind efectele concentrarii sectorului supermarketurilor, dar si sa evalueze abuzurile legate de puterea de cumparare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare. Ei sustin ca acest fenomen are efecte asupra micilor intreprinderi, furnizorilor, dar si a consumatorilor. Tocmai din acest motiv, Comisia trebuie sa propuna masuri adecvate, inclusiv reglementari, pentru ca toate categoriile care ar putea fi afectate de abuzul de putere al supermarketurilor sa fie protejate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro