UPDATE Rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi permanentă pentru anumite categorii de risc. E-facturare ar putea fi adoptată săptămâna viitoare. Posibil noul termen pentru procedura de eșalonare simplificată a datoriilor: 15 ianuarie
Rambursarea TVA cu control ulterior ar putea fi permanentă pentru anumite categorii de risc, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o întâlnire cu oamenii de faceri din Timiș. De asemenea, el a mai afirmat că e-facturare va fi adoptată săptămâna viitoare.
“Statul va plăti facturile la timp. Vom rămâne cu TVA cu control ulterior. Știți foarte bine (acum termenul este n.r.) până în ianuarie și apoi vom vedea dacă măsura poate fi extinsă. Eu cred că nu am văzut cazuri flagrante. De la ANAF primesc analiza și nu sunt cazuri flagrante. S-ar putea să prelungim și acest lucru și s-o facem să rămână permanent cu control ulterior pentru anumite categorii de risc, bineînțeles. Acolo sunt vreo 90% dintre companii, nu cred că e o problemă”, a spus Cîțu.
Potrivit acestuia, e-facturare o să fie adoptată în ședința de guvern cred săptămâna viitoare.
„Vom derula anul viitor aceste facturi electronice. Totul va trece prin sistemul electronic”, a mai arătat el.
Legat de digitalizare, spune el, „obiectivul este să ajungem ca pentru venituri să nu mai trebuiască să completăm noi declarațiile de venit. Să fie completată pe site-ul ANAF și dvs. să dați doar: Ok sau nu, dacă aveți observații. Introducerea facturii electronice înseamnă două puncte procentuale din PIB venituri”.
- Pentru reeșalonări pentru anul viitor, pe 15 decembrie era deadline-ul. Săptămâna viitoare în ședința de Guvern sau săptămâna aceasta vrem să prelungim până pe 15 ianuarie perioada pentru cei care aplică pentru reeșalonare. Deci datoriile care au fost acumulate de la începutul stării de urgență până acum să nu mai fie deadline-ul 15 decembrie, ci 15 ianuarie.
Ce a dorit ministrul să spună, mai exact, este că dacă se adoptă această modificare, contribuabilii care au acele datorii de la începutul stării de urgență ar urma să depună o cerere până la data de 15 ianuarie în loc de 15 decembrie 2020, cum este acum.
Pentru mai multe detalii despre procedura de eșalonare simplificată citește: Procedura de eșalonare simplificată a datoriilor de după starea de urgență, în Monitorul oficial. De la depunerea cererii, la graficul de eșalonare