UPDATE Remus Vulpescu, despre situatia de la Oltchim: Bancile sunt dispuse sa acorde finantare de 25 milioane de euro/Prima chestiune care se poate rezolva destul de simplu este sa nu se mai faca promisiuni care nu sunt foarte bine documentate
Bancile sunt dispuse sa acorde o finantare de 25 de milioane de euro pentru repornirea si restructurarea Oltchim, a declarat Remus Vulpescu, fost sef OPSPI, actual consilier al ministrului Economiei, cu ocazia unei conferinte organizate de ziarul Bursa. Insa, conditiile pentru o astfel de finantare sunt acordarea ajutorului de stat de 20 de milioane de euro, aplicarea unui plan de redresare si angajarea unei firme internationale care sa verifice planul de restructurare.
In ceea ce priveste angajarea unei firme specializate care sa verifice planul de restructurare, Vulpescu a afirmat ca bancile iau in calcul maimulte firme specializate in restructurari printre care si Alvarez. „Dar nu pot sa va spun ce firma va fi agreata”, a precizat consilierul ministrului economiei.
In acest moment, autoritatile statului pregatesc notificarea Comisiei Europene pentru obtinerea unui aviz in vederea acordarii ajutorului de stat de 20 de milioane de euro. Vulpescu sustine ca notificarea este in lucru, iar avizul Comisiei Europene ar putea fi acordat in cateva luni.
Remus Vulpescu mai spune ca insolventa Oltchim nu ar „putea facilita un aviz favorabil de la Comisia Europeana”.
„Avem colaborare buna cu creditorii din sistemul bancar. Este o initiativa care a fost intretinuta de bancile private mai mult de catre stat, de a se insista la cautarea solutiilor de reorganizare. Este bine ca vedem intr-un caz ca Oltchim aceasta determinare a bancilor, de a cauta o solutie”, a mai spus Vulpescu.
UPDATE 2 Remus Vulpescu a mai precizat ca noua firma pe care urmeaza s-o infiinteze Ministerul Economiei, Societatea Romana de Comert si Industrie, ar putea sa functioneze ca un mecanism de finantare pentru Oltchim.
„In masura in care vom putea sa obtinem o finantare a productiei la Oltchim, aceasta companie va putea sa apeleze, ea insasi, ca mecanism de finantare,pentru ca Oltchim, cu problemele economice si indicatorii financiari pe care ii are, nu este bancabil, si sa faciliteze transmiterea catre piete a produselor. De asemenea, ar putea sa se implice in mecanisme de procesare si in felul acesta sa intermedieze o relatie comerciala sanatoasa si rentabila si intre Oltchim si intre furnizorii de materii prime. Este necesar, in primul rand, sa se asigure si partea financiara a aprovizionarii cu materie prima si este necesar sa existe certitudinea ca productia Oltchim poate fi desfacuta pe piete autohtone sau externe in conditii de rentabilitate”, a spus Vulpescu.
UPDATE 1 Potrivit acestuia, este esentiala asigurarea unui climat de liniste care sa permita asigurarea finantarilor, chiar si de la bugetul statului. Speram ca in urma unui dialog intre conducerea combinatului si reprezentantii salariatilor, avand in vedere ca pozitia este comuna si toata lumea doreste ca salariile sa fie platite, sa se asigure un climat de liniste care sa permita asigurarea unor surse de finantare chiar si de la bugetul statului, daca se va putea, in conditii de legalitate dar, in primul rand, de la creditorii privati, de la banci. Una din conditiile reusitei este posibilitatea ca activitatea de productie sa poata fi reluata in conditii de normalitate, deci fara proteste”, a mai spus Vulpescu.
Reprezentantul Ministerului Economiei a mai spus ca promisiunile facute in ultima vreme angajatilor de la Oltchim nu sunt foarte bine documentate, fiind prima sursa a dezamagirii.
„Este normal ca salariatii sa se astepte sa le fie platite salariile si aici exista doua chestiuni care se pot rezolva. Prima chestiune care se poate rezolva destul de simplu este sa nu se mai faca promisiuni care nu sunt foarte bine documentate si care sa n-aiba acoperire in realitate pentru ca ele sunt prima sursa a dezamagirii. A doua este ca salariatii sa aiba un dialog mai consistent cu noua conducere executiva a combinatului care a fost prinsa, in ultima vreme, 100% in realizarea programului de repornire si a programului de redresare (…)Din pacate au existat surprize neplacute, declarandu-se, in mod corect, ca la Oltchim s-ar putea plati salarii pana intr-o anumita data. Ulterior s-a constatat, de exemplu, ca sumele care au intrat in conturile Oltchim au fost executate de creditori comerciali ai acesteia”, a precizat Vulpescu.
Aproximativ 300 de salariati de la SC Oltchim SA protesteaza marti, pentru a doua zi consecutiv, la sediul societatii, solicitand ca premierul Victor Ponta sa vina si sa rezolve situatia. Salariatii sunt nemultumiti de faptul ca nici una dintre promisiunile privind repornirea combinatului nu a fost indeplinita si „nu se intrevede nicio perspectiva pentru functionarea acestuia in urmatoarele luni”.
De asemenea, salariatii spun ca „este incorect sa fie declarata repornirea combinatului cand doar o sectie cu o suta de angajati functioneaza din cei 3.300 de salariati pe care ii are in realitate Oltchimul”.