Sari direct la conținut

UPDATE Romtelecom, Cosmote, Orange si Vodafone reactioneaza fata de impozitul pe constructii speciale: Nu se respecta principiul predictibilitatii si stabilitatii fiscale, cu atat mai mult cu cat nu au existat nici consultari publice/O noua taxare va avea cu siguranta un impact negativ asupra capacitatii noastre de a investi, pe termen lung

HotNews.ro

‘Adoptarea Ordonantei de Urgenta privind impozitul pe constructiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, deoarece impune o noua taxa cu impact direct in profitabilitate si implicit in valoarea investitiilor deja planificate pentru 2014’, au declarat vineri pentru HotNews.ro oficialii Orange Romania, cel mai mare operator local de telefonie mobila. ‘Consideram ca aceasta ordonanta nu respecta principiul predictibilitatii si stabilitatii fiscale, cu atat mai mult cu cat nu au existat nici consultari publice pe marginea acestui proiect de lege’, au mai precizat acestia.

  • UPDATE Reprezentantii Vodafone, al doilea mare operator local de telefonie mobila, au declarat vineri pentru HotNews.ro: “Stim ca exista discutii despre un nou posibil impozit pe constructiile speciale  Avem incredere ca autoritatile vor actiona pentru a asigura predictabilitatea mediului de afaceri.  In urma licitatiei de anul trecut,  operatorii mobili au contribut cu 700 de milioane de Euro la bugetul de stat. De asemenea, taxele de utilizare a spectrului pe care le vom plati incepand de anul viitor sunt cu 40% mai mari decat cele anterioare licitatiei. O noua taxare va avea cu siguranta un impact negativ asupra capacitatii noastre de a investi, pe termen lung”.

Cu o zi in urma, oficialii Romtelecom si Cosmote, operatori de comunicatii cu afaceri de anuale de peste un miliard de euro, au declarat pentru HotNews.ro ca decizia privind impozitarea constructiilor speciale ar trebui reanalizata, in conditiile in care „piata telecom din Romania se confrunta deja cu mari provocari in identificarea de resurse pentru finantarea investitiilor in retelele fixe si mobile de generatie urmatoare”.

„Mai mult, asemenea masuri sunt in contradictie clara cu obiectivele nationale si europene de a stimula dezvoltarea societatii informationale. De asemenea, afecteaza capacitatea industriei de a finanta dezvoltarea retelelor 4G si de fibra optica, cu prejudicii pe termen lung asupra dezvoltarii intregii economii. Avand in vedere aceste argumente, credem cu tarie ca o asemenea decizie ar trebui reanalizata”, potrivit sursei citate.

Intelegerea dintre Guvern si FMI prevede instituirea unui impozit pe constructii speciale de 1,5% din valoarea constructiei si include taxarea liniilor si cablurilor aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila etc.

Romtelecom si Cosmote asteapta acum sa vada forma in care va fi aplicata noua initiativa a guvernului.

„Romania are nevoie de investitii in infrastructura, nu de taxe aditionale pe acest segment. Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxe si impozite (de exemplu, numai licitatia pentru spectrul 4G a colectat aproape 700 milioane de euro in taxe de licenta)”, au precizat oficialii din cele doua companii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro