UPDATE Situatia se va normaliza, a fost o reactie emotionala a pietelor, spun economistii din banci. Cursul francului elvetian a sarit de la 3,74 lei la 4,32 lei dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a renuntat la plafonul de schimb valutar
Cursul francului elvetian a sarit joi in aer dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. La cursul publicat de BNR francul elvetian a sarit de la 3,74 lei (marti) la 4,32 lei (miercuri). Euro a sarit si el de 4,5 lei iar dolarul american a fost cotat la 3,85 lei (fata de 3,82 cat era cotatia de miercuri). Practic, asistam la un nou razboi valutar declansat de bancile centrale. Vezi aici cum evolueaza cursul franc/euro. „Probabil ca SNB se astepata la demararea in curand a programului BCE de cumparare de titluri de stat, program care in esenta va duce la inundarea pietei cu euro ceea ce va face ca acesta moneda sa continue sa se deprecieze fata de dolar. In acest conditii, SNB ar fi trebuit sa cumpere agresiv EUR pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1.20, cumparari care a ajuns la concluzia ca nu sunt sustenabile. In plus, EUR achizitionati, prin devalorizare ar fi adus pierderi substantaile SNB. In conditiile in care acum cateva zile un viceguvernator al SNB asigura pietele ca minimul de 1.20 ve reprezenta in contunare piatra de temelie a politicii monetare a SNB, decizia a de renuntarea la limita a produs o surpiza imensa cu un impact emotional pe masura. Dupa un efect de pendul care a dus cursul de schimb EUR/CHF de la 1.20 la sub 0.9, cursul s-a stabilizat deocamdata la valori usor peste 1”, explica pentru HotNews.ro Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR.
” Reactia emotionala a pietelor s-a rasfrant si asupra altor valute, inclusiv leu, care s-a tranzactionat la valori de peste 4,5. In acest caz nu prea vad cum ar putea fi vorba de un razboi valutar care, indeobste, pleaca de la premiza unor devalorizari relative ale monedelor. In acest caz vorbim de o decizie care a dus la o apreciere semnificativa a CHF”, mai spune Radu Craciun.
Situatia se va normaliza, crede si Florian Libocor, economistul sef al BRD.”Fixarea cursului chf fata de euro la 1.20 a avut in vedere si o anumita stabilitate a euro fata de usd precum si a economiei elvetiene. Este vorba de un sistem de echilibru cu doua ecuatii. Daca parametri primei ecuatii se schimba, atunci trebuie schimbati si in ecuatia a doua pentru a mentine echilibrul. In astfel de situatii intervine si reactia emotionala care poate distorsiona realitatea si poate genera un efect de domino.Cred ca trebuie sa fim rationali si echilibrati. Situatia se va normaliza”, a transmis Libocor.
„Dupa ce a pierdut teren miercuri seara fata de celelalte monede majore in urma unui anunt dezamagitor privind vanzarile de retail in SUA, dolarul a revenit joi. Decizia BNE de a renunta la mentinerea limitei de la CHF 1.2000/EUR a atras deprecierea euro fata de franc sub CHF 0.8500/EUR si fata de dolar sub USD 1.1675/EUR.
Monedele Europei emergente au pierdut teren in fata euro dupa decizia BCE. Forintul se tranzactioneaza peste 326.00/EUR in timp ce zlotul a atins 4.2900/EUR. Leul a atins 4.5035/EUR. Consideram ca pietele se vor calma in scurt timp”, se arata intr-un raport al Piraeus transmis vineri investitorilor.
De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.
Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.
Presiunea pentru renuntarea la plafonul de schimb valutar a crescut in ultimele luni, in conditiile in care speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana va incepe un program de achizitii de obligatiuni a dus la deprecierea monedei euro.
De asemenea, banca centrala a scazut rata dobanzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.