UPDATE Titus Corlatean stopeaza procedura de sesizare a inspectiei judiciare in cazul judecatorilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase si sustine ca nu a fost informat si nu si-a dat acordul pentru acest demers
- Redactia Hotnews
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a dispus stoparea imediata a sesizarii inspectiei judiciare in cazul celor cinci judecatori care l-au condamnat pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare, calificand initiativa, care apartine unui secretar de stat din minister, drept un “demers susceptibil de interpretari eronate, mai ales in contextul intern si extern actual, privind o asa zisa interferenta in independenta actului de justitie”.
Cotidianul online Gandul.info a anuntat joi seara ca Ministerul Justitiei a sesizat inspectia judiciara si a cerut sa se analizeze preliminar daca cei cinci magistrati care l-au condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare cu executare au comis vreo abatere disciplinara. Sesizarea vine dupa ce avocata Gabriela Ghta, care a reprezentat-o in dosarul Trofeul Calitatii pe Irina Jianu, i-a transmis ministrului Titus Corlatean un memoriu in care a solicitat sesizarea inspectiei judiciare si pedepsirea completului care l-a condamnat pe Nastase prin excluderea din magistratura.
“In conditiile in care justitiabilii au posibilitatea de a se adresa si direct Inspectiei judiciare si Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justitiei considera inoportuna procedura utilizata de compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei si a dispus stoparea imediata a acestui demers susceptibil de interpretari eronate, mai ales in contextul intern si extern actual, privind o asa zisa interferenta in independenta actului de justitie”, se arata intr-un comunicat publicat vineri de Ministerul Justitiei.
Potrivit sursei citate, Serviciul Comunicare si Relatii Publice si Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justitiei au transmis, “fara informarea prealabila si fara acordul ministrului Justitiei, la data de 22.06.2012”, catre Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificari prealabile a aspectelor reclamate de avocatul Irina Jianu.
Ministerul precizeaza ca procedura, pe fond, “este legala si reflecta o obligatie” a ministerului de a raspunde la solicitarile justitiabililor romani.
Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, isi “reafirma si cu aceasta ocazie respectarea de catre Guvernul Romaniei a independentei si impartialitatii actului de justitie in Romania, in conformitate cu Constitutia si cu angajamentele luate in relatia cu Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare”.
“Ministrul Justitiei a dispus realizarea unei verificari a modalitatii in care s-a procedat in speta mentionata si a modului in care, in general, sunt procesate astfel de solicitari primite in mod curent la Ministerul Justitiei, si va lua masurile care se impun la finalizarea acestei investigatii”, se arata in comunicatul citat.
Potrivit cotidianului Gandul.info, “inspectia Judiciara a fost sesizata la data de 26.06.2012, in temeiul art. 45 alin. 1 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 24/2012), in vederea efectuarii de verificari prealabile cu privire la eventualitatea savarsirii unor abateri disciplinare de catre magistratii ce au judecat si solutionat cauza ce a format obiectul dos. nr. 2470/1/2012 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
In acest dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, iar avocata Gabriela Ghita sustine ca judecatoarele Livia Stanciu (presedinta Curtii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie au actionat cu rea-credinta.
Avocata sustine ca cele cinci judecatoare ar fi incalcat statutul judecatorilor si procurorilor pentru ca si-ar fi “exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta”.
Pe langa declansarea actiunii disciplinare, se cere sanctionarea celor cinci judecatoare prin excluderea din magistratura, invocand respingerea mai multor cereri de sesizare a Curtii Constitutionale si neaprobarea unei serii de alte solicitari ale apararii.