Sari direct la conținut

Uragan in Oceanul Atlantic, primul format in luna ianuarie in ultimii 78 de ani

HotNews.ro
Uraganul Alex, Foto: NOAA
Uraganul Alex, Foto: NOAA

Un uragan s-a format in largul Oceanului Atlantic, primul astfel de eveniment care se produce in luna ianuarie in ultimii 78 de ani, informeaza The Guardian citand oficiali americani.

In momentul sau de varf, uraganul Alex a inregistrat vanturi sustinute de 140 km / ora, iar locuitorii din Insulele Azore, din apropierea zonei in care s-a format uraganul, au fost avertizati ca se pot forma valuri de pana la 18 metri inaltime.

Serviciul de Protectie Civila de la insula a emis o alerta meteo cod rosu, cel mai inalt nivel, indicand riscuri extreme, pentru 5 din cele 9 insule ale arhipelagului.

Centrul National american de Uragane (NHC) din Miami a scris intr-o postare pe Facebook ca nu s-a mai inregistrat un uragan in Atlantic in luna ianuarie din 1955, cand uraganul Alice, format la sfarsitul lui decembrie 1954, s-a continuat in luna urmatoare.

Uraganul se afla in urma cu cateva ore la circa 210 km sud de Insula Terceira (centrul Azorelor) si se misca nord-nord-est. Alex ar putea sa treaca vineri prin apropiere sau peste Insulele Azore, precizeaza NHC.

Cercetatorul NOAA Jim Kossin a explicat ca temperatura apelor in care s-a format Alex era cu 1,7 grade Celsius mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, insa la limita pentru formarea unui uragan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro