Sari direct la conținut

Utile: De la creier la organele sexuale, corpul uman se micsoreaza odata cu trecerea anilor; Zaharul da dependenta. Vezi ce boli ascunde pofta de dulce; Cafeaua scade riscul de depresie in cazul femeilor; Cum discuti cu un copil supraponderal sau obez. Ce cuvinte nu trebuie folosite

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

De la creier la organele sexuale, corpul uman se micsoreaza odata cu trecerea anilor. Se stie deja ca, pe masura ce imbatranim, scadem in inaltime. Dar ceea ce putini constientizeaza e ca, odata cu varsta, pierdem nu numai centimetri din lungimea corpului, ci ni se miscoreaza si inima, oasele fetei, creierul si organele sexuale. O analiza efectuata in Statele Unite ale Americii arata ca organismul uman, atat pe plan intern, cat si extern, se micsoreaza odata cu trecerea anilor. De aici rezulta si o parte din problemele de sanatate ale senectutii. Medicul american Louise Atkinson a cercetat regresul dimensiunilor corporale. Dupa varsta de 40 de ani, odata cu trecerea fiecarui deceniu, majoritatea oamenilor pierde aproximativ un centimetru din inaltime. Studiul lui Atkinson arata ca barbatii in varsta de 80 de ani sunt cu cinci centimetri mai scunzi decat erau in tinerete. Micsorarea este si mai avansata la femei, la 80 de ani fiind cu aproape opt centimetri mai mici de inaltime decat la 30, scrie Adevarul.

Zaharul da dependenta. Vezi ce boli ascunde pofta de dulce. Cu cat mananci mai mult, cu atat ai mai manca. Cercetatorii de la prestigioasa universitate Yale au aratat ca scaderea dramatica a glucozei din sange „prosteste” creierul si declanseaza o pofta compulsiva de zahar. Consumul excesiv de dulciuri poate duce la obezitate, diabet si alte boli metabolice, dar si pofta in sine poate ascunde anumite boli, spun medicii. Iata care sunt cele mai frecvente: Lucrezi mai mult de 40 de ore pe saptamana si te simti obosit mai mereu? Rezolvi problema cu o cafea dimineata si multe dulciuri pe parcursul zilei? De vina ar putea fi problemele glandei tiroide. In loc sa bei cafea, care scade drastic energia si agraveaza pofta de dulciuri, bea mai multa apa, „taie” fast-food-ul si orienteaza-te spre cereale, paine si paste integrale, care mentin energia pentru o perioada mai lunga de timp, anunta EVZ.

Radiatiile alfa ar putea trata cancerul de prostata. Medicii britanici au descoperit un tratament atat de eficient in cazul tumorilor canceroase de la nivelul prostatei, incat au decis sa opreasca testele preliminare inainte de finalizare. Doctorii de la spitalul londonez Royal Marsden au observat ca tratamentul cu radiatii alfa le-a prelungit viata pacientilor, le-a micsorat durerile, iar efectele secundare au fost mai putin grave. Doctorii au decis sa opreasca testele la care s-au inscris 922 de persoane, deoarece au considerat ca ar fi imoral ca doar unii dintre ei sa primeasca tratamentul bun si ceilalti doar medicamente cu efect placebo. Radiatiile au fost folosite de mai bine de un secol in astfel de tratamente deoarece modifica codul genetic al celulelor canceroase, cele mai comune radiatii folosite fiind cele de tip beta, informeaza Gandul.

Cafeaua scade riscul de depresie in cazul femeilor. Un studiu realizat recent arata faptul ca riscul ca o femeie sa sufere de depresie scade in masura in care cantitatea de cafea consumata de aceasta este mai mare. Studiul a fost realizat pe 50.739 de femei din Statele Unite ale Americii, sub conducerea doctorului Michel Lucas de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, din Boston, conform The Times of India. Femeile care au consumat doua-trei cesti de cafea pe zi au prezentat un risc mai mic cu 15% de a suferi de depresie, in comparatie cu participantele la studiu care au baut o ceasca sau mai putin pe saptamana. In cazul celor care au baut patru sau mai multe cesti pe zi, riscul este cu 20% mai mic. Totusi, cercetatorii au fost de acord ca nu se poate dovedi 100% ca acest produs scade riscul de depresie, scrie Libertatea.

Tine sub control stresul de la serviciu. Intr-o vreme in care criza economica ne face viata tot mai amara, multi dintre noi facem fata din ce in ce mai greu stresului la locul de munca. Daca putin stres este normal la serviciu, cand acesta este prea mare, devine periculos pentru sanatate. Iata cateva trucuri pentru a tine sub control neplacerile provocate de tensiunea de la locul de munca. Recunoaste semnele de avertizare! Cand te simti coplesit la serviciu, iti pierzi increderea in propriile forte si poti deveni iritabil sau inchis in tine. Asta te face mai putin productiv si mai putin eficient. In consecinta, munca ta va fi mai putin rasplatita. Iata care sunt simptomele stresului excesiv la locul de munca, anunta Click.

Cum discuti cu un copil supraponderal sau obez. Ce cuvinte nu trebuie folosite. Obezitatea infantila a luat amploare in majoritatea tarilor evoluate sau in curs de dezvoltare de pe glob. Cercetatorii sustin ca parintii trebuie aiba grija la cuvintele alese in discutiile cu ei despre problemele de greutate pe care le au. Un studiu efectuat de Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii americane Yale arata ca parintii trebuie sa tina cont de sensibilitatea celor mici, care au kilograme in exces inca de la varste fragede. Anumite cuvinte sunt chiar interzise in abordare. „Pediatrii si ceilalti medici au rol important cand vine vorba de prevenirea si tratamentul obezitatii, dar eforturile lor sunt subminate de un limbaj care-i marginalizeaza pe copii”, a declarat coordonatorul studiului, Rebecca Puhl, director de cercetare la Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii Yale, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro