Sari direct la conținut

Utile: Sange artificial creat de cercetatori clujeni, testat cu succes pe soareci; Secretele medicamentelor chinezesti. Ierburile care pot deveni otravuri daca sunt luate incorect; Rimelul reduce riscul de infectii oculare

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Sange artificial creat de cercetatori clujeni, testat cu succes pe soareci. O echipa de cercetatori clujeni a elaborat o reteta de sange artificial care a avut rezultate foarte bune in testele preliminare pe soareci, informeaza Mediafax. Echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, a inceput cercetarile de laborator in urma cu sase ani, pentru a produce sange artificial, util in cazul unor interventii chirurgicale in care se pierde mult sange sau in cazul accidentelor. Silaghi-Dumitrescu a declarat, luni, ca specialistii clujeni au reusit sa creeze o reteta de sange artificial – care nu are culoarea rosie, ci poate deveni chiar incolor -, iar testele preliminare pe soareci au rezultate incurajatoare, scrie Romania libera.

Era antibioticelor a luat sfarsit. Suntem dezarmati in fata infectiilor cu bacterii. Autoritatile sanitare de la cel mai inalt nivel se declara invinse astazi in lupta cu „superbacteriile”, antibioticele fiind considerate ca o arma alba intr-un razboi nuclear. Lumea medicala este astazi intr-o criza asemanatoare celei de dinaintea descoperirii antibioticelor. „Multa vreme, majoritatea articolelor despre antibiotice din presa de specialitate sau generala titrau ‘Sfarsitul erei antibioticelor?’. Mereu se punea semnul intrebarii la final. Ei bine, astazi putem schimba titlurile respective cu ‘Sfarsitul erei antibioticelor’. Punct”, subliniaza medicul Arjun Srinivasan, director adjunct al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, una dintre cele mai importante autoritati mondiale in domeniul bolilor transmisibile, scrie Adevarul.

Trusa de prim-ajutor in infectii respiratorii. Pentru adeptii medicinei alopate, exista o gama larga de medicamente anti-raceala eliberate fara prescriptie, ce pot fi luate in prima saptamana de boala. „Circa 80% din racelile usoare de sezon nu necesita mersul la medic. Oamenii trebuie sa stie ca la primele semne ale bolii pot lua cu incredere anumite pastile de la farmacie, dar este important si repaosul la pat cel putin trei zile. Un organism odihnit se va reface mai repede plus ca nici nu raspandim virusii in colectivitate”, atrage atentia medicul de familie Tereza Franciuc, presedintele Comisiei de Medicina de Familie a Colegiului Medicilor Bucuresti. Automedicatia in cazul unei raceli poate include picaturi de nas, alese in functie de varsta bolnavului, dar si antiseptice pentru gat, de genul clasicului faringosept, arata medicul, potrivit Doctorul zilei.

Rimelul reduce riscul de infectii oculare. Femeile care se machiaza si aplica rimel pe gene in mod regulat prezinta un risc mai mic de blefarita, o infectie oculara ce provoaca inflamarea si inrosirea pleoapelor, conform unui studiu efectuat de Colegiul opticienilor din Londra. Explicatia consta in faptul ca femeile care se fardeaza si aplica rimel pe gene „se vor demachia ulterior, eliminand murdaria si impuritatile de pe gene”, afirma Francesca Marchetti, de la Colegiul opticienilor din Londra. Blefarita este provocata de o bacterie ce patrunde in ochi prin intermediul unei zgarieturi sau a unei mici leziuni si se trateaza de obicei cu ajutorul unei igiene oculare corespunzatoare si aplicand o compresa calda pe ochiul afectat. Totusi, daca inflamarea nu se retrage, este necesara interventia medicului specialist, scrie Gandul.

Tesutul sanilor imbatraneste mai repede decat restul organismului. Fiecare parte a corpului are propriul ceas biologic. Oamenii de stiinta americani au descoperit un nou ceas in interiorul tesuturilor umane, cel mai precis, de altfel, pentru evaluarea modului in care imbatraneste fiecare organ in parte. Cu totii imbatranim, dar lumea stiintifica nu poate explica inca sigur de ce. Specialistii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au descoperit un ceas biologic incorporat in genomul nostru care ar putea face lumina in problema imbatranirii organismului si, de asemenea, ar putea ajuta la gasirea unei cai de incetinire a procesului. Ceasul epigenetic, asa au numit cercetatorii americani noua metoda pe care au descoperit-o pentru identificarea varstei biologice a fiecarui tesut din corpul uman in parte, scrie Adevarul.

Secretele medicamentelor chinezesti. Ierburile care pot deveni otravuri daca sunt luate incorect. Cu o istorie de aproape 5.000 de ani, medicina chinezeasca valorifica fiecare parte a plantei fie ca este vorba despre radacina, frunza sau seminte. Momentul recoltarii este foarte important pentru ca de el depind efectele si proprietatile ierburilor. Radacini, tulpini, frunze, flori sau seminte, separat sau in diverse combinatii precis stabilite pot constitui medicamente in medicina traditionala chinezeasca. „Orice substanta care produce o modificare in organism este medicament. Din ierburi s-au nascut medicamentele. Cele mai potrivite sunt acelea care elimina cauza unei boli corect diagnosticate”, explica dr. Angela-Sanda Tudor, presedintele Societatii Romane de Medicina Traditionala Chineza (MTC), potrivit Doctorul zilei.

9 motive sa mancati usturoi. Sursa naturala de magneziu, vitamina B6, C si B1, usturoiul este un detoxifiant al organismului, tonic si revigorant, are calitati antibiotice si antioxidante. Chiar daca mirosul lui ii face pe unii sa strambe din nas, va oferim 9 motive care sa va convinga sa mancati usturoi. 1. Ucide bacteriile. Cercetatorii spun ca substanta numita alicina, care se gaseste in usturoiul crud, ii ofera acestuia proprietati antibiotice. Se consuma taiat marunt sau zdrobit pentru un efect terapeutic mai mare. 2. Este antioxidant natural. Bogat in vitamina C, seleniu si mangan, usturoiul ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si reduce efectele imbatranirii. 3. Previne ingrasarea. Alicina din usturoi intensifica arderile din organism, scade tensiunea arteriala si nivelul insulinei si trigliceridelor. De aceea, este un aliment recomandat in curele de slabire, scrie Click.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro