Utile: Tratament revolutionar anti-SIDA descoperit de cercetatorii israelieni; Ce efecte adverse are aspirina; Test rapid pentru tuberculoza (TBC)
- Redactia Hotnews
Ce efecte adverse are aspirina. Cel mai des, aspirina este folosita pentru capacitatea sa de a scadea febra si de a combate durerile de intensitate slaba sau moderata. In unele cazuri insa, ea este contraindicata. Acidul acetilsalicilic, substanta activa din aspirina, combate cefaleea, durerile dentare, musculare sau reumatice, dar si nevralgiile. De asemenea, atenueaza inflamatia in caz de poliartrita reumatoida. Aspirina este prescrisa, in doze mici, persoanelor cu ischemie cardiaca, pentru a preveni aparitia infarctului sau a accidentului vascular cerebral. In unele cazuri, poate duce la arsuri gastrice, la dureri abdominale, la greata si la varsaturi, favorizand aparitia ulcerului gastric. De aceea, specialistii recomanda aspirina tamponata, un amestec de acid acetilsalicilic si de saruri de calciu, scrie Adevarul.
Test rapid pentru tuberculoza (TBC). Un nou test prin care afli daca suferi de tuberculoza (TBC) iti da rezultatul in doua ore, iar rata de eroare este foarte mica. Mai mult, testul molecular este capabil sa arate daca bacilul care declanseaza boala este rezistent la tratament. Inainte ca studiul despre noul test sa fie publicat in New England Journal of Medicine, testul a fost efectuat pe 1.730 de pacienti suspectati de tuberculoza. Testul a identificat 98% dintre cazurile de TBC si, mai mult, cazurile in care bacilul este rezistent la rifampicina, un antibiotic specializat. Institutul National de Sanatate a sustinut procesul de descoperire a unui test rapid pentru depistarea TBC inca din 2002. In fiecare an, doua milioane de persoane mor de tuberculoza. Cazurile de rezistenta la tratamentele antituberculoza raman rare, dar inregistreaza o tendinta crescatoare, reprezentand 4% din totalul cazurilor noi. Acest procent atinge, insa, 10% in anumite tari din Europa de Est, anunta EVZ.
Tratament revolutionar anti-SIDA descoperit de cercetatorii israelieni. Cercetatorii israelieni au anuntat ca au reusit sa distruga, in cadrul unor teste de laborator, celule infectate cu virusul HIV, ce declanseaza maladia SIDA, fara a afecta celulele sanatoase din organism, a anuntat, vineri, cotidianul Haaretz. Cercetatorii de la Universitatea ebraica din Ierusalim au anuntat ca au pus la punct un tratament pe baza de peptide (polimeri alcatuiti din aminoacizi), care antreneaza autodistrugerea celulelor infectate de virusul imunodeficientei umane (HIV), relateaza Mediafax. Pana la acest studiu, terapiile anti-SIDA vizau distrugerea virusului prezent in celule, prezentand riscul revenirii infectiei, daca tratamentul era intrerupt sau daca virusul dezvolta imunitate fata de acest tratament. Cercetatorul israelian Abraham Loyter a declarat pentru cotidianul israelian Haaretz ca, dupa doua saptamani de teste, celulele vizate nu au reaparut, iar in urma acestei analize „se poate concluziona ca ele au fost distruse”, informeaza Gandul.
Dieta cu supa de praz. Daca iti doresti sa slabesti fara sa te infometezi, supa de praz este mancarea de care ai nevoie, spune o scriitoare franceza care si-a recapatat silueta cu ajutorul acestei diete. „Frantuzoaicele nu se ingrasa” este o carte scrisa de Mireille Guiliano, despre dieta cu supa de praz. Ea se axeaza pe experienta autoarei, care a slabit si si-a mentinut greutatea consumand preparate frantuzesti traditionale. Guiliano sustine ca supa de praz pe care i-a recomandat-o doctorul este unul dintre primele alimente pe care trebuie sa le incluzi intr-o dieta. Fostul editor senior al revistei Vogue, Julia Reed, chiar compara meniul pe baza de supa de praz cu o cura de detoxifiere. Supa nu este compusa din nimic altceva decat praz tocat care se fierbe in apa, pana se formeaza o pasta. Nu trebuie sa mananci nimic altceva timp de 48 de ore decat supa, pe care o asezonezi cu suc de lamaie si ulei de masline. Trebuie sa bei multa apa. In seara celei de-a doua zile poti adauga la cina peste si legume. Guiliano spune ca supa este hranitoare si are un usor efect diuretic. Ce ai voie sa mananci in timpul dietei: fructe proaspete si legume, paine integrala, iaurt preparat in casa, peste, branza, ulei de masline si orice alte alimente procesate natural. Poti sa bei un pahar sau doua de vin la fiecare masa, scrie Romania Libera.
Care este cel mai eficient tratament pentru astm? Am un baietel in varsta de 7 ani care sufera de astm bronsic si de rinita alergica, pentru care urmeaza un tratament cu Aerius, Singuler si Flixotide. In ciuda faptului ca ia aceste medicamente de peste trei ani, copilul raceste in continuare si tuseste foarte mult. Exista si alte tratamente pentru aceste afectiuni? Ce ma sfatuiti sa fac si ce medic ar trebui sa mai consult? Intr-adevar, racelile pot agrava astmul si impun reevaluarea schemei de tratament, fiind indicat totodata sa incercati sa evitati expunerea la alergeni, deoarece pot exacerba simptomele de rinita si de astm. Terapia inhalatorie cu cortizonice (Flixotide) este o solutie de tratament de fond si nu „la nevoie”, iar doza se stabileste in functie de severitatea simptomelor. Tusea persistenta ar putea fi explicata prin nevoia unor doze mai mari de tratament, prin dezvoltarea de noi alergii sau prin existenta unei alte afectiuni asociate. Sfatul meu este sa faceti un nou consult medical pentru a evalua corect toti factorii posibili de agravare si pentru a stabili un tratament adecvat, anunta Adevarul.