Vaccinurile Covid au generat în primul trimestru vânzări de 2,9 miliarde de euro pentru Pfizer și de 227 milioane pentru AstraZeneca
Pfizer a realizat venituri de 3,5 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro) din vânzarea de vaccinuri anti-Covid în primul trimestru, ceea ce a propulsat estimările de venituri din vaccinuri pe întregul an la 26 miliarde de dolari, față de cele de 15 miliarde anunțate anterior, relatează The Irish Times.
Compania farmaceutică americană, care împarte profitul de la vaccinul Covid cu partenerul de dezvoltare BioNTech, și-a ridicat așteptările de venituri anuale totale la 72,5 miliarde de dolari, de la 62,5 miliarde, în principal pe baza contractelor semnate pentru livrarea de 1,6 miliarde de doze de vaccin în 2021.
Veniturile totale din primul trimestru s-au ridicat la 14,6 miliarde de dolari, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă din 2020 și peste așteptările de 13,7 ale analiștilor.
„N-aș putea fi mai mândru decât sunt pentru modul în care Pfizer a pornit în 2021”, a spus Albert Bourla, CEO al companiei. „Continuăm să accelerăm producția și livrările de vaccin Covid-19 – în multe cazuri mai repede față de obligațiile contractuale privind termenele de expediere.”
„Cerere durabilă”
Până pe 3 mai, fuseseră expediate 430 de milioane de doze de vaccin Covid în 91 de țări. Pfizer urmărește să aplice la FDA pentru aprobarea deplină a vaccinului până la sfârșitul lunii.
Dl. Bourla spune că se așteaptă la „cerere durabilă” pentru vaccinul Covid, similară cu cea pentru vaccinul gripei. Datele unui studiu privind un vaccin pentru varianta detectată inițial în Africa de Sud sunt așteptate în prima parte a lui iulie, afirmă el. A adăugat că datele înaintate la FDA arată că vaccinul mARN poate fi stocat în frigider până la patru săptămâni, făcându-l mai accesibil pentru centrele de vaccinare fără congelatoare.
Compania mai lucrează și la o formulă de vaccin care să poată fi menținut în frigidere până la 10 săptămâni și care este așteptată în luna august.
AstraZeneca a raportat că vaccinul Covid a adus vânzări de 275 de milioane de dolari (227 milioane euro) în primul trimestru. Grupul anglo-suedez, care s-a angajat să nu facă profit din vânzarea de vaccin în timpul pandemiei, a livrat 68 de milioane de doze în primele trei luni.
Citește și: