Sari direct la conținut

Valcov: In 2014 am avut un deficit bugetar de 1,98%. Am fost in tintele convenite cu finantatorii internationali Ponta: Nu cred ca ai avem nevoie de un acord cu FMI

HotNews.ro
Darius Valcov, Foto: Senatul Romaniei
Darius Valcov, Foto: Senatul Romaniei

Deficitul bugetar pe 2014 a fost de 1,98%, ceea ce inseamna ca ne-am incadrat in tinta convenita cu finantatorii internationali, a spus joi ministrul Finantelor, Darius Valcov, la o intalnire cu reprezentantii presei. La intalnirea de joi a participat si premierul Victor Ponta, care a precizat ca in opinia lui, nu ar mai fi nevoie de u n nou acord cu FMI dar ca, daca va fi cazul, va fi incheiat unul mai flexibil. „Exista doua variante: sa nu mai facem un nou acord cu FMI sau sa incercam un acord flexibil, in genul celui incheiat de polonezi. Ideea este ca nu avem nevoie de un nou acord, nu ca cel actual. Daca va fi cazul, vom face un acord flexibil. Nu strica sa-l avem, ca nu ne costa nimic. O sa vedem dupa ce se incheie actualul acord”, a mai spus Ponta.

Polonia are la dispozitie o linie de credit flexibila ce poate fi reinnoita si pe care o poate accesa in caz de urgenta. Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie 2015 si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2014, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Delegatii ale FMI si UE sunt asteptate in Bucuresti in ianuarie pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by. Reprezentantii FMI au amanat in 2014 de doua ori prezentarea unui raport de evaluare privind evolutia Romaniei in cadrul programului, prima data din cauza unei neintelegeri intre guvern si FMI privind reducerea CAS, iar a doua oara in contextul alegerilor prezidentiale din noiembrie. In aceste conditii, programul s-a prelungit pana in septembrie 2015, fata de data initiala de incheiere, care era stabilita in luna martie 2015.

O misiune tehnica a creditorilor internationali a fost prezenta in Romania intre 2-10 decembrie, insa exclusiv pentru discutii privind bugetul pe 2015.

Incheierea unei noi intelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de ingrijorare in randul investitorilor, care se tem ca progresele economice si financiare inregistrate de Romania in ultimii ani vor fi inversate odata ce tara nu va mai beneficia de sprijinul institutiilor financiare.

Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesata doar in cazuri extreme si care presupune termeni mai putin rigizi decat cei inclusi in acordurile incheiate cu Romania, inclusiv raportat la frecventa misiunilor de evaluare, care ar urma sa se desfasoare odata la sase luni, fata de trei luni in prezent.

Polonia a incheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI in 2009, in valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri si pe care l-a reinnoit in ianuarie 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro