Valentin Lazea: Sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i bage în imobiliare/ Trei exemple date de acesta
Cred că va fi necesară o anumită creștere a ratelor de impozitare, de exemplu în ceea ce privește impozitul pe proprietate, care este, în România, printre cele mai mici din Europa, a declarat Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României, precizând că face declarațiile în nume personal. Potrivit acestuia, în România factorul lipsă, care este cel mai important, este capitalul intern.
„Forță de muncă avem, productivitate încă mai avem, dar capitalul intern lipsește. Atâta cât este capital intern, 80% se duce în imobiliare”, a spus Lazea.
De ce se duce acolo?
„Nimeni nu a făcut o analiză foarte atentă. Păi pentru că tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i bage în imobiliare”,a spus el.
Trei exemple date de Lazea
1. Taxa pe dividende de numai 5% te invită să scoți bani din firmă, și în loc să-i reinvestești în capital și activități productive, să-i duci acasă.
2. Fiind foarte slab impozitate proprietățile, e tot ca un fel de invitație de a nu te duce cu banii în acțiuni la bursă sau fonduri de pensii, asigurări, în investiții productive, ci cel mai ușor din punct de vedere fiscal pentru tine e să-i investești în imobiliare. Acolo vei fi taxat cel mai puțin.
3. Dacă vrei să faci tranzacții imobiliare odată ce ai investit în ele, iarăși ești ajutat fiscal pentru că primele nu 90.000 de euro, acum Parlamentul, în înțelepciunea sa, a crescut la 140.000 euro, sunt taxate cu TVA de numai 5%.
„Cum să nu fii tentat să faci exact lucrul ăsta? Să scoți bani din întreprindere, să-i investești în imobiliare și să faci tranzacții cu imobiliare. Tot sistemul este croit în așa fel”, a mai afirmat Valentin Lazea.
Ar fi necesară reducerea cheltuielilor bugetare
„Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale: cu dotarea spitalelor, școlilor, infrastructura, etc. Chiar dacă un Guvern și-ar asuma înghețarea salariilor și pensiilor tot nu va fi suficient, pentru că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească”, a mai arătat Lazea.
Potrivit acestuia, vin cheltuieli deja legiferate din urmă, care încă nu s-au manifestat în anul ăsta: alocațiile copiilor, profesorii etc.
• Șomajul, ca urmare a pandemiei, va crește foarte mult în mediul privat. Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat?
Bugetarii să muncească 4 din 5 zile pe săptămână și să li se reducă salariul cu o cincime
„Asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Se pot imagina soluții pentru bugetari. Nu e deloc normal ca salariul în mediul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. O soluție ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu reducerea cu o cincime a salariului. Așa măcar s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare și cele din mediul privat”, a precizat Valentin Lazea.
O soluție ar mai fi, în opinia sa: o intrare în sectorul bugetar la 7 ieșiri.
• Din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în cei patru ani care vin mai mult de 1,5 – 2% ajustare. Noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în 2024.
„Ni se spun lucrurile cu colectarea mai bună de cel puțin 20 de ani. Colectarea bună înseamnă că din ziua 0 după câștigarea alegerilor, Guvernul trebui să lanseze licitații pentru dotarea informatică a ANAF. Licitațiile știm că la noi se contestă. Iarăși se organizează, iarăși se fac contestații. Durează. Să zicem că se face și că există voință politică pentru informatizarea ANAF și mai ales pentru tratarea tuturor contribuabililor „prieteni sau neprieteni” cu aceeași unitate de măsură”, arată Lazea.
• Sunt atâtea portițe fiscale, atâtea exceptări, facilități care s-au dat la neplata impozitelor pentru atât de multe categorii încât din cota unică nu a mai rămas absolut nimic. Aștept de la cei care au susținut cota unică să spună că din cota unică nu a mai rămas nimic și să se revină măcar la principiile cotei unice.
„Nu este normal ca o mică parte din firme să plătească 16% impozit pe profit, iar restul 1% pe cifra de afaceri, ca TVA să nu fie doar 19%, ci 19,9%, 5% sau zero, nu este corect ca dividendele să fie taxate cu 5% și nu ca și celelalte câștiguri de capital cu 16%, iar anumite categorii, constructori și informaticieni să nu plătească anumite impozite”, a explicat el.