Sari direct la conținut

Vantu dauneaza grav sistemului privat de pensii din Romania

Curentul

Intentia controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu de a intra pe piata pensiilor private, prin infiintarea unui fond privat de pensii poate scadea credibilitatea sistemului, sustine presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan.

• Mihai Seitan: “Orice suspiciune asupra unei persoane, fie ca e administrator, fie ca e investitor, poate duce la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem. Sigur ca exista suspiciuni asupra lui Vintu, astea nu fac altceva decat sa scada credibilitatea.”

• Comisia de Supraveghere a Sistemului de Fonduri Private poate interzice aderarea la sistem a unor firme care au ca actionari persoane care au facut probleme altor firme ori au falimentat firme.

Ca urmare a declaratiei facute de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in ziarul “Bursa”, cum ca intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private, prin infiintarea unui fond privat de pensii impreuna cu o banca straina, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, a afirmat, intr-un interviu acordat cotidianului “Curentul”, ca orice suspiciune asupra unei persoane, in speta asupra

omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, poate sa duca la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem. Presedintele Casei de Pensii ne-a vorbit si despre “avantajele” controversatului pilon II, al fondurilor de pensii administrate privat, dar si despre planurile de viitor al Casei de Pensii, care va face tot posibilul ca oamenii sa nu mai ramana fara bani din cauza “buclucaselor” cupoane mov.

Rep: Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a afirmat recent ca intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private. Suntem in mometul in care populatia este si asa destul de sceptica in privinta asa-numitului pilon II. Cum credeti ca va fi privita eventuala infiintare a unui fond privat de pensii de catre Vantu, avand in vedere “antecedentele” sale?

– Nu sunt in postura de judecator al lui Vantu. Insa, pot sa va spun ca orice suspiciune asupra unei persoane, fie ca e administrator, fie ca e investitor, fie chiar firma in sine, poate duce la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem. Sigur ca exista suspiciuni asupra lui Vantu, astea nu fac altceva decat sa scada credibilitatea.

Vorbind per ansamblu, conform legii, persoanele care fac astfel de firme (de administrare fonduri private – n.r.) trebuie sa-si dovedeasca bonitatea. Asta inseamna ca nu au facut probleme altor firme sau ca nu au avut firme care au falimentat.

Rep: Sa intelegem ca i se poate interzice intrarea in sistemul privat de pensii, avand in vedere ce s-a intamplat cu FNI-ul?

– I se poate interzice, daca norma e de asa natura. Exista norme care se refera la autorizarea firmelor, iar comisia (Comisa de Supraveghere a Sistemului de Fonduri Private – n.r.) trebuie sa faca acest lucru. O persoana care e actionar la o astfel de firma va dovedi pe unde a lucrat inainte si ca nu a condus la falimentul altor firme. Exista declaratii si acte care se pot verifica.

Comisia nu-i poate autoriza pe cei care au condus la astfel de probleme. Oamenii au pierdut in trecut, acum trebuie evitat acest lucru.

Rep: S-a vehiculat ideea ca legea privind fondurile de pensii administrate privat nu numai ca nu garanteaza profit, dar nici macar suma depusa, deoarece firmele private isi opresc din aceasta suma un comision de administrare. Ce rost are atunci sa bagi bani intr-un fond care nu garanteaza nici macar ce ai depus?

– Multa lume a inteles gresit acest aspect. Firmele la care se depun banii trebuie sa aiba profit. Ele trebuie sa isi ia un comision de administrare, pentru ca altfel nu vor avea profit si in felul asta, nicio firma nu s-ar mai inscrie in sistem. Firmele vor fi supravegheate si se va verifica daca au profit.

Astfel se va face o medie a profiturilor, iar daca una dintre ele e sub medie cateva trimestre la rand, i se retrage licenta, iar banii oamenilor vor fi transferati catre alta firma, pe care si-o pot alege ei.

Rep: Totusi, in alte tari (vezi Polonia) adaptarea s-a facut destul de greu. De ce ar fi la noi mai bine?

Integral in Curentul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro