Veniturile din petrolul rusesc scad din cauza plafonării prețurilor – oficial american
Veniturile din petrolul rusesc sunt în scădere din cauza plafonului de preț impus de țările occidentale asupra livrărilor rusești de țiței, iar Europa este bine poziționată pentru a gestiona orice presiune asupra prețurilor, a declarat miercuri un oficial al Trezoreriei SUA, citat de Reuters.
Grupul celor șapte țări, Australia și Uniunea Europeană vor extinde sancțiunile impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina prin impunerea unui plafon de preț pentru produsele sale petroliere, precum benzina și motorina, la 5 februarie.
Coaliția a impus o limită de 60 de dolari pe baril pentru vânzările de țiței rusesc pe mare la sfârșitul anului trecut.
Rusia pierde zilnic o mare sumă de bani din cauza plafonului, a declarat înaltul oficial al Trezoreriei în cadrul unei teleconferințe cu reporterii.
„Pentru fiecare dolar pe care Rusia nu îl obține din venituri petroliere, este un dolar mai puțin pe care îl poate folosi pentru a-și susține economia sau pentru a investi în armele de care are nevoie pentru a lupta în acest război ilegitim din Ucraina”, a declarat oficialul.
Oficialul nu a estimat pierderile de venituri ale Rusiei din livrările de țiței. Dar plafonul a crescut costurile de transport maritim pentru unele încărcături de petrol rusesc, deoarece obligă țările care doresc petrol rusesc peste plafon să folosească o flotă fantomă de nave neoccidentale și să riște să folosească asigurări „mai puțin fiabile”, a spus oficialul.
Oficialii americani spun că plafonul „instituționalizează” reducerile de preț pentru petrolul rusesc urmărite de marii consumatori de petrol, inclusiv India și China.
Departamentul de Trezorerie al SUA analizează o diferență tot mai mare între indicii de referință pentru petrolul rusesc și prețul internațional al petrolului Brent pentru a avea o imagine parțială a modului în care sunt afectate veniturile Rusiei.
Țițeiul rusesc de categoria Urals pentru livrare în Europa a fost cotat miercuri la aproximativ 53,43 dolari, menținând un discount puternic față de petrolul de referință Brent, care se tranzacționa la 82,67 dolari.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat miercuri că producătorii de petrol din țară nu au întâmpinat dificultăți în asigurarea unor acorduri de export în pofida sancțiunilor occidentale și a plafonării prețurilor.
Dar Novak a recunoscut că principalele probleme pentru petrolul rusesc au fost discountul mare față de referințele internaționale și creșterea costurilor de transport.