Sari direct la conținut

Veolia preia compania rivală Suez la finalul unei bătălii epice / Cifra de afaceri va crește de la 27 la 37 de miliarde de euro

HotNews.ro
Veolia preia compania rivală Suez la finalul unei bătălii epice / Cifra de afaceri va crește de la 27 la 37 de miliarde de euro

Bruxelles-ul a autorizat marți compania franceză Veolia să-și preia rivalul istoric, Suez, o operațiune de 13 miliarde de euro pecetluită în primăvară, după luni de lupte epice între cei doi giganți ai apei și a deșeurilor, scrie AFP.

Veolia Environnement este o companie franceză activă în patru domenii: apă, energie, transport și management-ul deșeurilor. Veolia este cel mai mare distribuitor de apă din lume listat la bursă. În anul 2007, compania a obținut un profit de 928 milioane de euro, și venituri totale de 32,6 miliarde de euro.

Pentru a obține undă verde de la Comisia Europeană, care veghează asupra concurenței în Uniunea Europeană, Veolia, numărul unu mondial în domeniu, a trebuit să se angajeze, așa cum era planificat, să vândă în special majoritatea activităților Suez în Franța.

Închiderea ofertei publice de licitație (OPA) va avea loc pe 7 ianuarie 2022, a anunțat marți seară Autorité des marchés financiers (AMF) din Paris.

De fapt, ar trebui să fie finalizat pe 18 ianuarie și va permite grupului să preia aproximativ 60% din activitățile concurentului său.

Restul bunurilor, în virtutea unui acord de „încetare a focului” încheiat în această primăvară între cei doi frați inamici, vor fi cedate unui consorțiu de acționari, pentru a crea un „nou Suez”, independent, deși diminuat.

Aprobarea de la Bruxelles a fost singura condiție precedentă inclusă în oferta Veolia de preluare.

Pentru a câștiga, fosta Générale des Eaux va trebui să vândă „aproape toate” activitățile Suez în gestionarea deșeurilor și a apei municipale din Franța, confirmă Comisia.

Tocmai această vânzare ar trebui să dea naștere creării noului grup Suez, reorientat în principal pe apă și pe Franța. Va avea în jur de 40.000 de angajați pentru o cifră de afaceri de aproape 7 miliarde de euro. De asemenea, va păstra active, în special în Africa (Maroc, Senegal), India, China, Polonia.

Deținută de un consorțiu format din fondurile franceze Meridiam și americane GIP, la 39% fiecare, alături de Caisse des Dépôts / CNP Assurances, va fi retrasă de la Bursa de Valori din Paris.

Cifra de afaceri a Veolia va crește de la 27 la 37 de miliarde de euro.

Dar Comisia i-a cerut Veoliei și noi angajamente: vânzarea majorității activităților sale în serviciile de apă din Spațiul Economic European, majoritatea activităților Veolia în domeniul apei industriale în Franța și „parte” din activităţile celor două companii în tratarea deşeurilor periculoase, a declarat marţi executivul european, după câteva luni de discuţii cu părţile.

„Grupul a fost de acord cu unele remedii suplimentare”, confirmă Veolia într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, grupul va absorbi o mare parte din activitățile internaționale ale Suez: cifra de afaceri va crește cu 50% în America de Nord, se va dubla în America Latină, va fi crescută „semnificativ” în Marea Britanie și Spania. Forța de muncă va crește de la 180.000 la 230.000 de angajați și cifra de afaceri de la 27 la 37 de miliarde de euro.

Își va consolida astfel poziția de numărul unu mondial în sector, chiar dacă va reprezenta în continuare doar în jur de 5%, într-un peisaj mondial fragmentat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro