Sari direct la conținut

Vestea buna e ca inflatia e mica. Vestea proasta e ca imbatranirea populatiei isi spune cuvantul si asupra indicelui preturilor

HotNews.ro
cheltuieli banesti pe alimente, Foto: Hotnews
cheltuieli banesti pe alimente, Foto: Hotnews

Sa nu ne miram ca avem o inflatie mica, cata vreme populatia e foarte imbatranita, iar somajul e ridicat. Cifrele comunicate de Statistica luni chiar nu ar trebui sa surprinda. Intr-o societate, tinerii de pana in 40 de ani sunt cei care consuma si chetuiesc bani pe elementele care compun cosul de consum. Batranii sunt mai putin cheltuitori (prefera sa economiseasca sau au pur si simplu pensii mici si isi cumpara doar strictul necesar), la fel ca si somerii. Cu cat o tara are o populatie mai imbatranita, cu atat pericolul unei inflatii ridicate este mai mic, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

N-o spun eu, o arata cercetarile celor de la FED Saint Louis.

Ca avem o populatie care imbatraneste e de domeniul evidentei. S-a scris atat de mult pe tema asta, s-au tras atat de multe semnale ca, daca nu apar politici care sa incurajeze natalitatea, o sa ne para rau.

Bun, deci asta am stabilit-o, ca imbatranim ca tara. Sa vedem cum se distribuie cheltuielile banesti cu alimentele, pe categorii sociale:

Agricultorii dau cei mai putini bani pe alimente. E important pentru ca o treime din forta de munca de la noi lucreaza in agricultura. Asadar, de unde inflatie pe segmentul produselor alimentare? Cine s-o provoace?Daca ii mai iei in calcul pe cei aproape trei sferturi de milion de romani, ai zice ca inflatia e chiar prea mare.

Indicele preturilor de consum (IPC) in luna iulie 2014 fata de iulie 2013 este 100,95%, a transmis luni Statistica. Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (august 2013- iulie 2014) fata de precedentele 12 luni (august 2012 – iulie 2013), determinata pe baza IPC este 1,5%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,4%. In luna iulie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,3%, tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile, mai arata comunicatul INS.

Reducerea investitiilor publice face si ea tot atat de mult rau economiei ca si imbatranirea populatiei. Vorba unui economist: Cheltuiala ta inseamna venitul altcuiva. Daca tu nu cheltui, altcineva nu va incasa bani, iar asta e groaznic pe termen lung din punct de vedere economic. Asa ca sa nu exultam de cate ori auzim ca avem o inflatie mica. Nu intotdeauna inseamna ceva de bine.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro