Sari direct la conținut

Victoria Spaniei la CE 2024, o lovitură de cuțit în inima fotbalului german și un dezastru pentru Southgate

HotNews.ro
Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia
Gareth Southgate Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finala Campionatului European a fost greu de suportat pentru Germania. Eliminată în sferturi, Germania a trecut pe tușă. Acum, gazda CE 2024 mai înghite niște înfrângeri. Spaniolii au jubilat ieri, în finală, nu doar la victoria împotriva Angliei, ci și în cursa pentru alte podiumuri, râvnite și de nemți.

14 iulie 2024 ar trebui să fie o mare sărbătoare pentru fotbalul german, dar partida din sferturi a năruit visul. În schimb, spaniolii sunt cei care sărbătoresc după finala Campionatului European. Ibericii au învins la limită echipa vedetelor engleze (2:1) și au adus din nou trofeul Campionatului European în țara lor.

Regina fotbalului european

Echipa antrenorului spaniol, Luis de la Fuente, a încununat cu titlul suprem un turneu remarcabil, devenind astfel ”regina Europei”. E un titlu la care a aspirat și Julian Nagelsmann, cu echipa sa.

După triumful Spaniei, există acum o certitudine amară pentru fotbalul Germaniei: recordul pentru cele mai multe victorii în Campionatul European îl au alții. Câștigând finala de la Berlin, Spania și-a asigurat trofeul pentru a patra oară (după 1964, 2008 și 2012). Prin urmare, Germania trece pe locul doi.

Germania a câștigat Campionatele Europene în 1972, 1980 și 1996. Turneul de acasă, de anul acesta, trebuia să fie o a patra victorie, dar încă o dată Spania a devenit finalistă și apoi câștigătoarea Cupei EM 2024.

Gazdele au fost umilite în sferturi în propria lor țară, iar apoi recordul Campionatului European și l-au asigurat ibericii. Victoria Spaniei este ca o înjunghiere în inima fotbalului german.

Vedetele Spaniei câștigă complet, deoarece, pe lângă Campionatul European, unele dintre ele pot primi și premii individuale. Cu trei goluri și două pase decisive, Dani Olmo a devenit cel mai bun marcator al turneului. Starul lui Leipzig a avut rol decisiv atât în sferturile de finală împotriva Germaniei (2:1), cât și semifinalele împotriva Franței (2:1).

În plus, strategul de la mijloc, Rodri, de la Manchester City, a fost votat Jucătorul Turneului, de către echipa de observatori tehnici a Campionatului. Minunea Barcelonei, Lamine Yamal, a obținut premiul Youngster. El a jucat remarcabil și a avut un rol important în triumful Spaniei, cu un total de cinci goluri.

Și totuși n-a venit Cupa „acasă”

„It’s coming home” au cântat fanii englezi înainte de finala Campionatului European Spania – Anglia (2:1), sperând la Cupă. După ce a pierdut finala din 2021 împotriva Italiei, lucrurile ar trebui să se rezolve în sfârșit anul acesta – primul titlu, din 1966, era la o aruncătură de băț. Și totuși visul s-a risipit din nou.

În minutul 86, spaniolul Mikel Oyarzabal a marcat golul victoriei pentru iberici – cu acest gol a declanșat în întreaga Anglie tristețe și furie. După finala Spania-Anglia, fanii englezi și-au descărcat aceste sentimente în special asupra antrenorului Gareth Southgate.

Bărbatul de 53 de ani a fost criticat de mult timp, stilul său minimalist de joc fiind neagreat de mulți fani, care cred că echipa de înaltă clasă a UK trebuia, inevitabil, să câștige titlul suprem. Southgate nu a reușit să facă asta, nici la a patra încercare.

La Campionatul Mondial din Rusia, în 2018, britanicii au fost eliminați în semifinale, la Campionatele Europene din 2021 finala a fost pierdută, în Qatar în 2022 totul s-a terminat după sferturile de finală și acum este a doua înfrângere în finală, pe timpul mandatului său.

Se pare că multor englezi li s-a umplut paharul. În ciuda faptului că Southgate a fost sărbătorit ca un erou după victoria în semifinală împotriva olandezilor (2-1), acum o serie de fani, pe rețelele de socializare și citați de presa de sport germană spun că au “nevoie de o gură de aer proaspăt”.

„Orice alt antrenor ar fi câștigat acest turneu cu echipa noastră. „Acest lucru este de neiertat, o mare dezamăgire”, se spune pe „X”. „O echipă puternică cu un antrenor slab, acesta este rezultatul. Dați-l afară”, a cerut un suporter al Angliei.

Va avea fotbalul englez un nou antrenor național? Contractul lui Southgate este valabil până la sfârșitul anului. La scurt timp după finală, el nu a vrut să comenteze despre viitorul său.

Alan Shearer consideră că pasul retragerii este necesar. „Bănuiesc că va fi ultimul meci al lui Southgate”, a spus fostul atacant de clasă mondială, potrivit news38.de. „Ne-a dus în finală acum trei ani, iar acum din nou – și nu a câștigat. Acest lucru îl va marca și poate va crede că e timpul pentru altcineva”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro