VIDEO Asimo, robotul atlet al Honda a facut o demonstratie la Bucuresti. Robotelul de 50 kg urca scari, duce cafeaua, danseaza si alearga
Un robot care urca scari, danseaza, recunoaste obstacole si poate alerga a facut vineri o demonstratie la Bucuresti. Este vorba de robotul Asimo produs de Honda, constructor auto care lucreaza de 25 de ani la acest proiect. Tinta ar fi ca in 10 – 15 un astfel de robot sa poata fi comercializat la pretul unei masini de clasa medie, iar el sa fie folosit ca ajutor la spitale sau in casele oamenilor, nu pentru a-i inlocui pe acestia, ci pentru a face mai bine anumite nunci. La abilitati fizice Asimo sta bine, mai ramane sa „invete” sa detecteze emotiile oamenilor si sa interactioneze cu acestia, spun reprezentantii Honda.
Robotii, de la brute industriale, la humanoizi joviali cu glas de copil
Asimo implineste 10 ani, Honda dezvolta roboti din 1986 Foto: HotNews.ro |
O scena inedita s-a petrecut la reprezentanta Honda din Chiajna vineri. Purtatorul de cuvant al politiei Capitalei, Cristian Ciocan a avut un partener de joaca inedit: ün robotel de 1,30 metri inalktime si doar 50 de kg, Asimo produs de Honda. Dar drumul a fost lung tare pana la scena de vineri. In 1986 Honda a deschis cercetari pentru dezvoltarea de roboti. Primii aveau un aer rece, ndustrial, erau practic niste picioare cu alte agregate metalice deasupra. Primii pasi au fost facuti extrem de greu, la propriu! fiindca robotii de la finalul anilor 80′ faceau un pas in cinci secunde, cu incetinitorul practic. Honda a studiat modul in care merg oamenii si cum isi misca articulatiile, calculand si ce forta este necesara. Progresele s-au vazut iar prin 1993 robotii Honda mergeeau mai bine isi puteau tine echilibrul si puteau face cativa pasi si pe suprafete denivelate. Recrearea mersului oamenilor s-a facut greu, primii roboti mergeau doar in linie dreapta, iar Honda a studiat mersul oamenilor si a observat ca atunci cand merg par sa-si piarda echilibrul, ca si cand ar cadea in fata. Acest tip de mers dezechilibrat era foarte greu de reprodus la un robot, dar pana la urma s-a reusit
Totusi, progresele cereau sacrificii, iar robotii Honda erau foarte inalti (1,80 – 1,90 metri) si extrem de grei (170 – 210 kg). Schimbarea s-a produs in 2000 odata cu prezetarea lui Asimo care, fiindca tehnologia s-a perfectionat, cantarea doar 52 kg si avea 1,30 metri inaltine. S-a decis ca trebuie sa fie mic deoarace putea face si activitati de migala si avea miscari de mai mare precizie. In plus, un adult care sta pe scaun poate interactiona usor cu Asimo fiindca ochii ii sunt la acelasi nivel cu al robotului.
Honda a prezentat vineri Asimo si in Romania facand o demonstratie a ceea ce poate face. A dus o tava cu cani si pahare, a urcat si coborat cateva trepte, a alergat, a dansat si, cum spuneam, s-a jucat cu mingea impreuna cu un personaj mult mai cunoscut decat el in Romania.
Asimo ar putea deveni un real ajutor pe langa casa, dar nu mai repede de 10 – 15 ani
Poate va veti intreba ce legatura are Honda cu robotii? Honda face masini, insa evident ca Asimo e un proiect care e gandit sa aduca un plus de imagine marcii, dandu-i un aer high-tech. Insa este si o tinta practica, spune seful de Corporate PR al Honda Europe, William de Braekeleer. El spune ca obiectivul este ca Asimo sa fie vandut peste 10 – 15 ani la un pret accesiibil si sa fie folosit ca ajutor in spitale, in casa sau la activitati periculoase, cum ar fi curatarea unor locuri contaminate sau stingerea unor incendii.”Scopul este sa cream un robot pe care sa-l vindem oamenilor fie pentru a-l folosi acasa, fie ca ajutor in spitale (…) poate fi un bun ajutor de infirmiera, spre exemplu ar putea curata camera si pregati medicamentele, in timp ce infirmiera s-ar putea concentra pe pacient”, spune de Braekeleer.
Reprezentantul Honda adauga ca abilitatile fizice ale lui Asimo sunt cat se poate de bune acum, deci aceasta etapa a fost bine depasita, insa urmeaza una mai grea „Acum trebuie sa ne concentram pe creier, e vorba de interactiunea cu oamenii, trebuie sa-i recunoasca si sa ia o atitudine cu mediul in raport cu ceea ce vede”. Practic scopul ar fi ca Asimo sa isi poata da seaama cand, spre exemplu, un om este trist si sa ia atitudine. In prezent se fac progrese la partea de „inteligenta” iar Asimo poate recunoaste anumite obiecte pe care nu le-a mai vazut pana acum, spre exemplu pornind de la informatiile stocate, robotul poate sa-si dea seama ca un anumit obiect este un scaun, comparand cu alte scaune pe care le-a mai vazut.
Asimo va fi invatat sa interactioneze mai bine cu oamenii Foto: HotNews.ro |
„In 10 – 15 ani cred ca vom comercializa un robot si tinta este sa-l vindem la pretul unei masini de segment mediu, spre exemplu o Honda Civic”, mai spune de Braekeleer care spulbera visele celor care cred ca roboti vor domina planeta „Nu va inlocui omul, ci va face anumite munci mai bine”, spune el.
Dar intr-un registru mult mai practic si mai apropiat temporal Honda vrea pune pe masini cateva din tehnologiile de la Asimo. Se vor dezvolta sisteme care detecteaza diverse obiecte pe sosea (exista deja la o serie de marci, dar devin tot mai performante), iar reprezentantul Honda spune ca masinile vor putea face diferenta si intre obiecte statice si cele mobile pe sosea.