Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Constantin Sima despre Roboscan 1M: Ne vom recupera investitia in cercetare dupa ce vindem 20 de unitati

HotNews.ro

Constantin Sima, executive manager al firmei romanesti MB Telecom, care a castigat marele premiu la Salonul de Inventii de la Geneva, s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii despre Roboscan 1 M, sistemul revolutionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor, inventie votata in unanimitate de juriul Salonului. Sima a vorbit despre cum si cu cati bani se face cercetare in Romania, cum se obtin rezultatele si ce tari sunt interesate de achizitionarea inventiei castigatoare.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu acordat de Constantin Sima in Studioul HotNews.ro.

Asculta interviul

Descarca interviul in format MP3

Constantin Sima este de parere ca e nevoie de o schimbare de mentalitate pentru impulsionarea cercetarii romanesti si pentru ca fondurile alocate sa fie mai mari: „Nu se poate face cercetare numai prin efortul firmelor mici. Sincer, cred ca este o problema de mentalitate, cercetarea romana nu e bine inteleasa si sper din tot sufletul sa se remedieze „.

El admite faptul ca intre cercetatorii romani, chiar si cei care lucreaza la o firma de top, precum MB Telecom, si cei din strainatate exista diferente in ceea ce priveste salariile:

„Exista intr-adevar diferente in privinta salariilor, dar sa nu uitam ca exista diferente si intre tara noastra si celelalte tari. Nu putem pretinde sa asiguram salarizare la nivelul firmelor din strainatate, dar exista suficient de multa motivatie, sau trebuie creata o motivatie suficienta pentru ca oamenii sa ramana in companie”.

Managerul MB Telecom spune ca firma sa va concura si la urmatoarea editie a Salonului de Inventii de la Geneva: „Firma noastra are deja un portofoliu bogat de inventii, ramane sa decidem cu care dintre ele vomr participa, dar faptul ca vom participa si la anul este deja o certitudine.”

In ceea ce priveste mediatizarea in presa din tara a succesului de la Geneva, Constantin Sima a afimat ca „Nu pot sa spun ca sunt foarte multumit de mediatizarea in presa din Romania. Televiziunile comerciale au ignorat subiectul si este aproape o fobie sa nu apara numele firmei, sa nu apara brand-ul. Nu poti sa vorbesti despre o astfel de realizarea fara sa mentionezi firma, oamenii sau denumirea echipamentului.”

Intrebat ca inseamna acest premiu pentru imaginea tarii noastra si pentru romanii din afara, Constantin Sima a povestit ca „Cele mai emotionante momente au fost cand romanii din Elvetia au venit aproape cu lacrimi in ochi, fericiti ca in sfarsit se vorbeste despre Romania in cu totul si cu totul alti termeni decat negativi, chiar la superlativ si am dedus de aici ca traiesc intr-o presiune mediatica in tarile respective si ca se bucura ori de cate ori Romania reuseste sa razbata cu o realizare importanta.”

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

„Am obtinut premiul cu unanimitate de voturi si cu felicitarile juriului, in conditiile in care Romania nu a mai castigat niciodata o astfel de distinctie. Ne-am bucura ca aceasta stire sa faca, in presa din Romania, mai multa audienta decat cea privind arestarea lui Gigi Becali. Este o distinctie de cea mai inalta tinuta stiintifica. Romanii din Elvetia ne-au felicitat si sunt fericiti ca, in sfarsit, se vorbeste despre tara noastra si altfel decat legat de tigani sau alte lucruri negative”, a declarat, pentru HotNews.ro, Constantin Sima.

Firma romaneasca a castigat sambata seara marele premiu la Salonul de la Geneva cu inventia Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatie ionizanta. In prezent Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigura protectia totala a operatorilor impotriva radiatiei ionizante produsa de sistemele de radiografiere, fiind in acelasi timp cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro